В єпархіях УПЦ вшанували пам’ять жертв голодоморів (+ВІДЕО, ОНОВЛЕНО)

28-29 листопада, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у храмах і монастирях УПЦ були піднесені заупокійні молитви за жертвами голодоморів в Україні. Про це повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Поминальні заходи у Білій Церкві
Поминальні заходи у Білій Церкві

Днем раніше, 27 листопада, у Вінниці місцеве духовенство долучилося до вшанування пам’яті жертв голоду 1932-33 років в Україні. У заході, що відбувся біля пам’ятника жертвам голодомору, взяли участь керівники області та міста, представники громадськості та військовослужбовці.

28 листопада у Білій Церкві біля пам’ятного хреста жертвам голодомору була звершена панахида, яку очолив секретар єпархії протоієрей Михаїл Кобулей у співслужінні міського духовенства. Після її завершення перед меморіалом відбувся мітинг-реквієм за участю митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина, мера міста Дикого Г.А., представників релігійних організацій і громадськості. Його Високопреосвященство звернувся до присутніх зі словом, в якому підкреслив, що радість Воскресіння Христового єднає людей і робить їх переможцями над злом.

Читайте також: У столиці молитовно вшанували пам’ять жертв голодоморів

У Княжичах братія монастиря взяла участь в поминальних заходах села
У Княжичах братія монастиря взяла участь в поминальних заходах села

Того ж дня насельники та парафіяни Спасо-Преображенстього монастиря Бориспільської єпархії взяли участь у поминальних заходах на центральному кладовищі с. Княжичі Київської області. Духовенство звершило чин освячення меморіального хреста та відслужило панахиду за загиблими у роки голодоморів. За богослужінням були присутні сільський голова Княжичів В. Петренко, представники депутатського корпусу та громадськості.

Хресною ходою та заупокійним богослужінням вшанували пам’ять загиблих у роки голодоморів мешканці Любарського району Житомирської області. Перед меморіалом жертв голоду 1932-33 років, де раніше були знайдені останки загиблих в часи цієї трагедії, віруючі піднесли особливі молитви за упокій душ спочилих братів і сестер – повідомляє Інформаційний відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Любарського благочиння.

У Запоріжжі заупокійну літію за жертвами голодоморів очолив правлячий архієрей, Високопреосвященніший архієпископ Лука, у співслужінні міського духовенства. Цього дня Преосвященний владика звернувся до пастви зі словами: «Обов’язок священика – пам’ятати і молитися самому, а також закликати молитися свою паству за душі тих, хто мучився та страждав». Ввечері того ж дня клірики запорізьких храмів взяли участь у громадських заходах, присвячених Дню пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Єпископ Овідіопольський Аркадій поклав квіти до пам'ятника голодомору в Одесі
Єпископ Овідіопольський Аркадій поклав квіти до пам’ятника голодомору в Одесі

З благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, вікарій Одеської єпархії, єпископ Овідіопольський Аркадій взяв участь у покладанні квітів до пам’ятника жертвам голодомору. За повідомленням прес-служби Одеської єпархії, також в усіх храмах Одеси звершувалися заупокійні служби за загиблими під час голодомору.

Духовенство, представники місцевої влади та молодь спільною молитвою вшанували пам’ять загиблих у роки голоду 1932-33 рр. у м. Лохвиця Полтавської області. Після панахиди та покладання квітів до меморіалу благочинний Лохвицького округу, протоієрей Михаїл Товстяк звернувся до присутніх зі словом. Священик відзначив, що в ці дні уся Українська Православна Церква підносить молитви за упокій жертв голодоморів, об’єднуючі українців у велику родину.

Архієпископ Сєверодонецький і Старобільський звершив заупокійну літію за спочилими у роки голодоморів
Архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим звершив заупокійну літію за спочилими у роки голодоморів

28 листопада заупокійні молитви лунали у храмах та монастирях Мукачівської, Ніжинської, Сєверодонецької, Хмельницької та Черкаської єпархій. У Сєверодонецьку громадські заходи з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів завершилися заупокійною літією, що очолив архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим.

З благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія, представники духовенства м. Харкова взяли участь у заходах пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр., що відбулися на Меморіальному комплексі у Черкаській Лозовій.

Читайте також: Церква вшанувала пам’ять Блаженнішого Митрополита Володимира (+ВІДЕО)

Панахида у кафедральному соборі Херсона
Панахида у кафедральному соборі Херсона

Впродовж всього Дня вшанування жертв голодоморів горіла свіча пам’яті у Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона, де була звершена панахида за загиблими. Заупокійне богослужіння очолив митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн. Цього дня представники духовенства Херсонської єпархії взяли участь у місцевих поминальних заходах, а також провели тематичний урок у одній зі шкіл міста.

28 та 29 листопада у храмах Сумської єпархії відбулися заупокійні богослужіння за жертвами голодоморів в Україні. Зокрема, 28 листопада в Сумах і Охтирці, на запрошення місцевої влади та з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія, представники духовенства взяли участь у громадських заходах, під час яких звершили панахиди за загиблими у роки лихоліття. 29 листопада, за недільним богослужінням Преосвященний владика підніс заупокійну молитву за спочилими в кафедральному соборі Сум, а ввечері в тому ж соборі відбулася парафіяльна конференція, присвячена темі голодоморів в Україні.

Єпископ Єфрем підніс заупокійні молитви під час нічної Літургії
Єпископ Єфрем підніс заупокійні молитви під час нічної Літургії

У ці ж дні духовенство Бердянської єпархії молитовно вшанувало пам’ять жертв голодоморів. В ніч з 27 на 28 листопада єпископ Бердянський і Приморський Єфрем звершив Божественну літургію, за якою разом із численними вірянами підніс молитву за упокій душ загиблих під час голоду в Україні. Як повідомляє прес-служба Бердянської єпархії, у День пам’яті жертв голодоморів благочинні Васильївського та Приазовського церковних округів взяли участь у поминальних мітингах, під час яких виступили перед громадськістю. У неділю, 29 листопада, у кафедральному соборі Бердянська та храмах єпархії були звершені заупокійні літії та панахиди за спочилими у роки голоду 1932-33 рр.

Просмотров: 684