Єпископ Філарет: Проблему СНІДу можна подолати

У Всесвітній день боротьби зі СНІДом єпископ Львівський і Галицький Філарет зазначив, що подолати епідемію хвороби можна дотримуючись християнських цінностей, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Найголовнішим чинником розповсюдження ВІЛ-інфекції Преосвященний владика називає занепад суспільної моралі.

Єпископ Філарет (Кучеров)
Єпископ Філарет (Кучеров)

«Церква, яка є носієм цієї моралі, стоїть чомусь на останньому місці серед організаційних заходів, щодо боротьби з небезпечною епідемією. – говорить єпископ Філарет. – Хоча опираючись тільки на християнські цінності, можливо знищити цю проблему не тільки в Україні, а й в усьому світі. І це не утопія. Боротьба з гріхом і перемога над ним – це щоденна реальність християнина, де людина дійсно перемагає, якщо бореться з гріхом постом, молитвою і відповідною аскезою свого життя».

На думку архієрея те, що знаходиться в межах норми з точки зору сучасної суспільної моралі все частіше відрізняється від християнських цінностей. «Майже чи не панацеєю вважаються одноразові протизаплідні засоби. В той час, як Церква наполягає на відсутності будь-яких статевих контактів між людьми, які не мають шлюбних відносин».

Єпископ Філарет наголошує, що «кожен гріх має і свою матеріальну, фізичну складову. Саме тому, імунна система страждає не тільки через те, що вірус вражає імунні клітини, а і тому, що її важкий стан, імунодефіцит (СНІД), являється відзеркаленням духовного життя людини».

Корінь проблеми, за словами владики, криється в тому, що з точки зору сучасної суспільної моралі перелюб гріхом не являється, «більше того, цьому навчають вже за шкільною партою. І виходить так, що ЗМІ, з одного боку, включені в Програму боротьби ВІЛ/СНІДом на рівні профілактики цієї проблеми, а з іншої сторони, саме через них гріх перелюбу в усій його повноті настирливо входить в свідомість людини».

Ігнорування духовних законів спричиняє поширення більшості суспільних проблем сьогодення. «І ми бачимо, що епідемія ніби технічно стабілізується, але докорінно проблема не вирішується. Гріх зцілюється тільки щирим каяттям людини, як відносно здорової, так і хворої на ВІЛ/СНІД. Більше того, вже на сьогоднішній день можна говорити не тільки про епідемію ВІЛ-інфікованих, а взагалі про епідемію гріха», – зазначає Його Преосвященство.

За словами єпископа Філарета, все зміниться на краще тоді, коли духовна складова стане загальнодержавною на всіх рівнях профілактики та лікувальних заходів.

Читати інтерв’ю повністю: Єпископ Філарет у Всесвітній день боротьби зі СНІДом: Господь вже переміг гріх та усі його прояви

Просмотров: 341