2 грудня Київський апеляційний господарський суд своїм рішенням остаточно визначив, що храм Успіння Пресвятої Богородиці у селі Птича Дубенського району на Рівненщині належить громаді Української Православної Церкви, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ з посиланням на сайт Рівненської єпархії.

В cуді усі претензії «Київського патріархату» на володіння церковною будівлею УПЦ визначили безпідставними.

Нагадаємо, три місяці тому, 2 вересня, господарський суд Київської області прийняв аналогічне рішення. Втім, представники «УПЦ КП», котрі у судовому порядку хотіли вирішити питання на свою користь, такою відмовою залишились не задоволені, тому подали позов до Київського апеляційного суду.

Читайте також: Суд підтвердив – у розкольників немає жодних прав на храм у с. Птича

На слуханні з цього питання в залі суду 2 грудня були присутні правозахисники від УПЦ та «УПЦ КП», а також спостерігач від місії ОБСЄ. У засіданні також взяв участь чиновник від Рівненської обласної державної адміністрації, який виступив з проханням задовольнити позов «УПЦ КП» і скасувати рішення господарського суду від 2.09.2015р.

Правозахисник УПЦ Катерина Іванюк, коментуючи дії можновладця з РОДА, зазначила: «Щодо вимог Рівненської ОДА, то їх представник намагався ототожнити право власності та право володіння будівлею, що є різними за суттю поняттями. У вищенаведеному роз’ясненні вказано, що питання власності вирішуються господарськими судами, а право володіння та користування — цивільними, тому вимоги ОДА були абсолютно безпідставними».

Під час судового засідання, яке тривало трохи більше 30 хвилин, представники «Київського патріархату» не спромоглися надати жодного законного аргументу, який би підтвердив їх претензії на храм громади УПЦ.

Катерина Іванюк пояснила: «Так, відповідно до роз’яснень Вищого арбітражного суду від 1996 року, у справах про скасування рішень про повернення культових будівель, позивачем може бути особа, яка була власником будівлі до такої передачі. УПЦ КП власниками будівлі ніколи не були».

Тож, заслухавши обидві сторони, Київський апеляційний суд відхилив претензію «УПЦ КП» на храм Української Православної Церкви.

Нагадаємо, Успенський храм у с. Птича було захоплено 26 грудня 2014 року після проведення т. з. референдуму, на якому частина місцевих жителів висловили прихильність до «Київського патріархату». Незважаючи на наявність у релігійної громади УПЦ усіх юридичних прав на культову будівлю, Птицька сільська рада ухвалила безпрецедентне рішення, зобов’язавши допустити у своє приміщення іншу релігійну громаду, – “УПЦ КП”. Як наслідок, – у селі триває протистояння, що вже вийшло далеко за рамки правового поля.

Читайте також: Правозахисник під час брифінгу УПЦ щодо подій в Птичі: Фактично відбулася конфіскація (+ВІДЕО)

Просмотров: 808