Слово на вручення жезла єпископу Новосанжарському Веніаміну (Погребному), вікарію Полтавської єпархії


Преосвященний єпископе Веніаміне!

Благодаттю Всесвятого Духа ти нині долучився до Собору єпископів Православної Церкви і прийняв дар, який святий апостол Павел заповідає зберігати з особливим старанням. «Нагадую тобі, – говорить Апостол, – зігрівати дар Божий, який у тобі через покладання рук» (2 Тим. 1, 6).

Високе зобов’язання, яке покладає на тебе нове служіння, не може з успіхом понести людина, спираючись лише на свої власні сили і таланти. Тільки благодать Божа, яка «немічних зцілює і убогих наповнює», здатна допомогти тому, хто прийняв високе апостольське покликання, перемагати труднощі архіпастирського подвигу. «Те, що вручено священику, може дарувати тільки Бог, і чого б не досягла людська мудрість, вона буде меншою, ніж благодать», – вчить святитель Іоанн Златоуст.

Звершуй своє служіння за образом Пастиреначальника Христа, Який прийшов на землю «не для того, щоб Йому служили, а щоб послужити і віддати душу Свою для викуплення багатьох» (Мф. 20,28). Пастир повинен бути в усіх чеснотах як представник духовного Царства Христового і як взірець для пастви, особливо ж у тих чеснотах, які завжди повинні супроводжувати справжню ревність. Це – батьківське, уважне і співчутливе піклування, чистота, тверезість, обачність, благодушність, мужність, співчуття, поблажливість, безкорисливість. «Пастирі – розсадники Божих паростків, – нагадує нам святитель Василій Великий – не насаджують нічого чужорідного Виноградній Лозі, тобто Христу, нічого безплідного, але з усяким старанням покращують те, що прищеплюється до Лози і обіцяє плід». Тому з глибоким смиренням і любов’ю до пастви, в дусі пастиря доброго, який душу свою покладає за овець своїх, у всьому «старайся представити себе Богові достойним, працівником бездоганним» (2 Тим. 2, 15).

Пам’ятай, що єпископ, за церковним висловом, є Ангел Церкви, хранитель чистоти вчення православного, образ непорочного життя, живий приклад для наслідування. «Ось прикраси того, хто священнодіє, – повчає преподобний Ісидор Пелусіот, – чесноти – його багатство, цнотливість– насолода, задоволення малим – розрада, успіх підлеглих у чеснотах– радість».

Багато років ти трудився на ниві духовної освіти і досяг чималих успіхів на цьому поприщі. Тобі належить продовжити служіння в Полтавській єпархії вже в архієрейському сані. Залишайся вірним помічником Високопреосвященнішого Митрополита Филипа, вірою і правдою служи справі просвіти народу Божого світлом Євангельської Істини.

А тепер, прийми цей жезл як знамення сили Господньої, як опору в твоєму служінні, і благослови людей цих, які молитвою своєю взяли участь у твоєму освяченні.

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

6 грудня 2015 р.,
м. Київ

Просмотров: 646