Блаженніший Митрополит Онуфрій розповідає про святителя Миколая Чудотворця

Митрополит Онуфрий

19 грудня Православна Церква вшановує пам’ять Святителя Миколая, архієпископа Мір Лікійських, чудотворця. Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій розповідає про святого, якого люблять у всьому світі.

Немає іншого такого святого, за виключенням Діви Марії, до якого б так часто зверталися люди з молитвою. Святителя Миколая знають всі – і православні християни, і неправославні, мусульмани і язичники. Всі його шанують і люблять, тому що він молиться за всіх.

Мені доводилося подорожувати різними країнами, мусульманськими в тому числі, і скрізь Миколая Чудотворця знають

Сучасна ікона «Святитель Миколай з житієм». Іконописець Георгій Панайотов
Сучасна ікона «Святитель Миколай з житієм». Іконописець Георгій Панайотов

Я був на тому місці, де Святитель народився, служив, де провів усе своє життя. Зараз це територія Туреччини. Турки, наприклад, ходять до нього цілими групами і просять, щоб він допомагав їм у всіляких життєвих потребах. Вони мене запевняли, що святий Миколай допомагає навіть тим, хто не може вийти заміж або одружитися: коли просять у нього благословення, він посилає подружжя.

За тих, хто знаходиться в істинній вірі, Микола Чудотворець молиться, щоб Господь зміцнював їх в цьому подвигу, просить Бога повернути тих, хто заблукав на шлях правди. Для кожного він просить те, що корисно для спасіння і вічного життя. Святитель є заступником всіх скривджених, покровителем сиріт та ув’язнених. У чому його особливість? Микола Чудотворець не отримав високої світської освіти тому, що з дитинства жив при храмі, але мав християнську любов і мудрість духовну, розумів таємниці духовного життя так, як не змогла би зрозуміти найосвіченіша людина.

І сьогодні Святитель Миколай, як і багато століть тому, разом з тими, хто молиться до нього і закликає його ім’я. Він завжди допомагає людям, і часто чудесним чином.

Багато років тому знайома розповіла мені випадок, який стався з чоловіком її подруги, ветеринаром

Одного разу його викликав чоловік, який сповідував протестантизм. Ветеринар полікував тварину, і господар почав йому викладати своє віровчення. І так він заговорив цього ветеринара, що той вирішив прийняти його віру. Прийшовши додому, він нічого дружині не сказав, але почав готуватися до переходу в протестантизм. І ось йому з’явився Старець, з вигляду дуже схожий на Святителя Миколая, і запитав: «Як ти залишиш ікони Спасителя, Божої Матері, святих угодників Божих, які є у тебе в домі»? Старець зник, а ветеринар задумався. Прийшов недільній день, дружина пішла до церкви, а чоловік залишився вдома і почав молитися: «Святителю Миколаю, якщо я роблю неправильний крок, убий мене». Потім вийшов на вулицю, і до нього негайно підійшов той же Старець, якого він бачив у видінні, і важким предметом вдарив ветеринара по голові. Той впав на землю, знепритомнів і лежав, поки не повернулася дружина і не занесла його в будинок.

З часом ветеринар отямився, став говорити, але ходити не міг. І почали вони з дружиною молитися, щоб святитель Миколай виклопотав йому у Бога можливість ходити. Микола Чудотворець зцілив його, але наполовину: людина могла ходити назад, хоч бігти, але не вперед. Так він прожив ще двадцять років і весь час ходив задом наперед, задкував, примовляючи: «Це Святитель Миколай мене напоумив, адже я пішов тією дорогою, яка веде від Бога, а не до Бога. Тому і ходжу зараз назад, щоб пам’ятав про це і щоб люди, які хочуть поміняти православну віру, знали, що їх може чекати». Такий чудовий приклад, таке свідоцтво вже в наші часи Миколай Чудотворець показав нам для нашого духовного повчання.

Сьогодні ми по-особливому ревно повинні просити святителя Миколая, щоб він допомагав нам у нашому житті, у вирішенні і духовних, і земних проблем, тому що ми маємо їх предостатньо

У нас і заворушення в країні, і проливається кров. Ми просимо, щоб Миколай Чудотворець заступився за нас перед Богом, щоб Господь простив нам наші гріхи і зберіг Україну у мирі і благополуччі, щоб у ці відповідальні часи Святитель допомагав нам зберегти чистоту тієї віри, яку сам беріг, і за яку ревнував ревністю пророка Іллі.

Адже в раю не багато врат, тільки одні відкриваються для людини, що йде правильною дорогою. Можна підійти до раю з іншого боку, але воріт там не відкриють – вірний шлях до порятунку і є наша Свята Православна віра. Тому просимо сьогодні, щоб Господь молитвами Святителя Миколая благословив нас, допоміг нам берегти чистоту віри і перебувати в любові до Бога і один до одного.

За матеріалами Православной жизни

 

Просмотров: 1126