У Птичі кидали у віруючих УПЦ «коктейлі Молотова» та погрожували масовими захопленнями храмів на Рівненщині (+ФОТО, ВІДЕО)

У селі Птича розкольники та бойовики з «Правого сектору» перешкоджали парафіянам УПЦ увійти у власну церкву, кидаючи у віруючих петарди, «коктейлі Молотова» та погрожуючи масовим захопленням храмів на Рівненщині. Про це повідомляє Інформаційний відділ УПЦ з посиланням на очевидця подій, клірика Рівненської єпархії протоієрея Віктора Земляного.

18 грудня вірні Української Православної Церкви села Птича Рівненської області були побиті представниками «Київського патріархату» за активної участі радикалів «Правого сектору» та бездіяльності місцевої поліції.

Вірян не пустили до храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці, який на законних правах належить релігійній громаді УПЦ.

Храм у Птичій належить УПЦ – остаточне рішення апеляційного суду
Храм у Птичій належить УПЦ – остаточне рішення апеляційного суду

Православних УПЦ били кийками, арматурою, кидали в них «коктейлі Молотова», застосовували проти них перцевий газ, розповідає отець Віктор.

Нагадаємо, релігійна громада УПЦ має всі необхідні документи та рішення трьох судів, які підтвердили право на володіння храмом. Так, 2 грудня Київський апеляційний господарський суд своїм рішенням остаточно визначив, що храм Успіння Пресвятої Богородиці у селі Птича Дубенського району на Рівненщині належить громаді Української Православної Церкви.

Читайте також: Правозахисник під час брифінгу УПЦ щодо подій в Птичі: Фактично відбулася конфіскація (+ВІДЕО)

Незважаючи на рішення українських судів, розкольники заблокували вхід до храму. Представники так званої УПЦ КП почали бити законних власників храму, коли ті спробували пройти до храму через ворота. За словами священика, ближче до 10.00 на місце конфлікту прибув наряд поліції. Замість того, щоб захистити інтереси власників храму і присікти побиття мирних парафіян, правоохоронці відтіснили віруючих УПЦ і встали на бік церковних рейдерів.

За словами очевидця, керівник «Правого сектору» в Рівненській області Роман Коваль залякував віруючих, погрожуючи почати масові захоплення церков Української Православної Церкви на Рівненщині.

Читайте також: В Західному регіоні не вщухає релігійний екстремізм. «Правий сектор» знову захоплює храми (+ВІДЕО)

Не дивлячись на це, парафіянам та духовенству УПЦ вдалося зайти до власного храму. Віряни, що отримали чисельні травми під час того, як входили в храм, разом із своїми священиками вже другу годину звершують моління у церкві.

У прагненні всіма засобами заволодіти храмом Української Православної Церкви в с. Птича розкольники та радикали з «Правого сектору» поширюють чутки, буцімто до Птичі були завезені «ченці з Почаївської Лаври». Інформаційний відділ УПЦ, посилаючись на очевидця подій, клірика Рівненської єпархії, протоієрея Віктора Земялного заявляє, що дана інформація не відповідає дійсності. Парафіян Успенського храму с. Птича приїхали підтримати віруючі УПЦ навколишніх сіл, які не можуть залишитися байдужими до беззаконня та свавілля «Київського патріархату» на Рівненщині.

Як розповів отець Віктор кореспонденту Інформвідділу, увесь рік, що триває конфлікт, розкольники погрожують настоятелю храму протоієрею Миколаю Сисонюку вивезти його з села, підкидають у двір похоронні вінки з чорними стрічками. «11 грудня камера на подвір’ї настоятеля зафіксувала фігуру жінки, котра посипала все навколо пір’ям щойно випотрошеної курки», – зазначив священик.

Нагадаємо, Успенський храм у с. Птича було захоплено 26 грудня 2014 року після проведення т. з. референдуму, на якому частина місцевих жителів висловили прихильність до «Київського патріархату». Незважаючи на наявність у релігійної громади УПЦ усіх юридичних прав на культову будівлю, Птицька сільська рада ухвалила безпрецедентне рішення, зобов’язавши допустити у своє приміщення іншу релігійну громаду, – “УПЦ КП”. Як наслідок, – у селі триває протистояння, що вже вийшло далеко за рамки правового поля.

Фото uoj.org.ua

Просмотров: 3721