Думка експерта: Влада Рівненщини продовжує провокувати релігійні конфлікти

Попри заяви чиновників, що конфлікт навколо храму в с. Птича, це церковні справи і Держава лише наглядає за дотриманням правопорядку, Рівненська ОДА подала касаційну скаргу з вимогою скасувати усі судові рішення щодо зазначеного храму, які були винесені раніше на користь релігійної громади УПЦ. Про це Інформаційний відділ УПЦ повідомив клірик Рівненської єпархії протоієрей Віктор Земляний.

Коментуючи ситуацію, радник з правових питань Київської Митрополії УПЦ Олег Денисов заявив, що такі дії можновладців Рівненської ОДА лише провокують подальші зіткнення двох конфліктуючих сторін.

«Таким чином влада спровокувала зіткнення двох конфліктуючих сторін, не спромігшись пояснити прихильникам «Київського патріархату», що якщо вони програли судовий процес, то з цим потрібно змиритися і перестати створювати проблеми віруючим, які просто хочуть молитися в тому храмі, в якому вони молилися протягом багатьох років», – зазначає правозахисник.

«Як нам стало відомо, Рівненська обласна державна адміністрація подала касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду, що відхилив позов «Київського патріархату» до громади УПЦ… Виникає питання: яка мета такої скарги? Відповідь очевидна: створення приводу щоб знову вимагати закрити храм “до закінчення судового розгляду” », – пояснює Олег Денисов.

fe58fd7c9d2a616692730c4a54b0261225 грудня представники «Київського патріархату» влаштували мітинг біля Рівненської ОДА, з черговими ультиматумами до можновладців, вимагаючи від них піти на порушення українського законодавства. Ба більше – розкольники вимагали від депутатів Рівненщини скасувати «приватизацію храму» громадою Української Православної Церкви.

326b436bf04e7a20d6a6309fdf7988b9Як прокоментував ці вимоги Олег Денисов, по-перше мітингарі призабули, що позов з такою само ініціативою громада «Київського патріархату» вже програла в суді – «рішення були прийняті на користь Української Православної Церкви, підтвердивши законність прав власника».

Читайте також: На Рівненщині суд зобов’язав розкольників усунути перешкоди у користуванні храмом громаді УПЦ

Але висновки з таких вимог можуть мати вкрай негативні наслідки для сприйняття України в цивілізованому європейському співтоваристві: «Перегляд таких рішень є грубим порушеннях норм міжнародного права, адже держава Україна взяла на себе зобов’язання повернути Церкві раніше конфісковане майно, і подача подібного позову з боку державного органу показала б, що влада, фактично, повертається до конфіскації церковного майна на догоду певним політичним чи іншим симпатіям».

Читайте також: Правозахисник під час брифінгу УПЦ щодо подій в Птичі: Фактично відбулася конфіскація (+ВІДЕО)

Залишається відкритим питання: «Навіщо «Київський патріархат» створює приводи для звинувачень України в порушенні фундаментальних загальнолюдських прав та свобод? Які завдання виконують розкольники, коли, під прикриттям псевдопатріотичних гасел, без перестану грають на руку пропаганді проти України?»

Як повідомляв Інформаційний відділ, 23 грудня у Рівному відбувся Хресний хід духовенства та вірян Української Православної Церкви на підтримку парафіян УПЦ, що знаходилися заблокованими розкольниками та радикалами в храмі с. Птича Дубенського району.

Просмотров: 1259