Блаженніший Митрополит Онуфрій: Стяжати любов означає досягти святості

27 грудня, в Неділю святих праотець, Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом проповіді про мету життя християнина в Церкві, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Пояснюючи значення Євангельського читання про званих на бенкет (Лк., 76, 16-24), Його Блаженство нагадав, що «велика вечеря» – це прообраз Церкви. «Господь закликає всіх людей, з усієї планети, щоб вони стали учасниками цієї божественної трапези, – сказав Блаженніший владика. – І ми, дорогі брати і сестри, є також чадами цієї святої Православної Церкви».

За словами Предстоятеля, перед кожним членом Святої Церкви стоїть особлива мета – стяжати любов. Засобами для досягнення цієї мети є піст, молитва, читання Священного Письма, відвідування храму, добрі справи та інші духовні подвиги. Все це приводить до любові, яка є сукупністю досконалостей або святістю.

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій: Коли Церква терпить утиски, важливо, щоб усередині Її була любов

Блаженніший владика зазначив, що всі засоби, які породжують в душі любов, важливі, але вони не є метою християнського життя. Мета – це сама любов. «Якщо, наприклад, людина, яка постилася, ще не стяжала любові, значить її піст ще не приніс плоду. Якщо вона пишатиметься, що вона поститься, то це буде лишень гріхом для неї, бо піст не є самоціллю – він є засобом для досягнення більш важливої ​​духовної мети».

Пояснюючи цей духовний закон, Владика Онуфрій навів простий життєвий приклад: «Якщо людина захворіє, то є засоби, які допомагають їй подолати хворобу. Це можуть бути якісь гарячі чаї, вигрівання і т.п. Але якщо хтось скаже, що “я вигрівся” – а насправді він не одужав, а лише хвалитися тим, що лікувався, то яка користь людині – адже людина залишилася хворою? Його вигрівання не дало плоду – тому воно для нього було марним».

«Отже, для стяжання любові всі чесноти є засобами, – підкреслив Предстоятель. – Якщо вони приносять плоди – то це означає, що ми правильно здійснюємо подвиги. Якщо ні – то це ознака, що ми ще їх здійснювали не правильно».

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій: Щасливий тільки той, хто живе з Богом

Його Блаженство побажав кожному християнину придбати любов, «адже стяжати любов – це означає досягти святості. Ці поняття є синонімами – вони мають один і той же зміст».

«Якщо хтось ще не поклав початок цьому подвигу, то давайте з сьогоднішнього дня почнемо трудитися над цим. Ніколи не пізно починати виправляти себе. Ніколи не пізно почати сходити по сходинках святості», – зазначив Митрополит Онуфрій.

Просмотров: 800