Блаженніший Митрополит Онуфрій: Сьогодні навчитися смиренню легше, ніж будь коли

Під час своєї проповіді у день прославлення блаженного Іоанна Босого Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав усіх вірних навчатися терпінню. Про це повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Досягнути святості можна різними шляхами. Його Блаженство розповів, що святий Іоанн здобув спасіння найменш зрозумілим світові подвигом – юродством.

«Юродивий сміється там, де всі плачуть, він тікає від того, чого всі прагнуть.  Ми плачемо, якщо нас ображають, принижують, зачіпають нашу гординю, а юродивий з цього може лише посміятися. У своєму житті ми увесь час полюємо за багатством, за скарбами, за комфортом, за зручностями, а юродивий біжить від цього», – сказав Блаженніший владика.

Подвиг святого Іоанна був унікальним. «І кожен із нас має свій шлях до спасіння.  Всі ці шляхи – неповторні.  Але є одне спільне, що робить людину святою – це смирення перед Богом і любов до Господа і ближнього.  Якщо це є, то яким би людина шляхом не йшла, вона досягне спасіння», – зазначив Його Блаженство.

За словами Предстоятеля, в наш час досягнути чесноти смирення легше, аніж будь-коли раніше.

«Сьогодні настав такий час, коли християн скрізь смиряють.  На нас, православних християн, кажуть неправду і зводять наклеп, принижують і таврують такими словами, які до нас не мають абсолютно ніякого відношення», – підкреслив Митрополит Онуфрій.

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій: Коли Церква терпить утиски, важливо, щоб усередині Її була любов

Він розповів про одну жінку, яка заради того, щоб стяжати смирення, спеціально знайшла собі таку помічницю, яка б її  ображала. «Сьогодні нам не треба наймати кривдників, вони нам даються безкоштовно», – говорить Блаженніший.

Лише потрібно навчитися правильно сприймати ті ситуації, які нам посилає  Господь. «Терпи і дякуй Богові, і так навчишся смиренню і досягнеш спасіння.  Святий Іоанн – це приклад тієї людини, яка теж зазнала і ганьби, і потерпала від неправедних образ. А сьогодні ми прославляємо його, як святого угодника Божого», – підсумував Архіпастир.

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій: Стяжати любов означає досягти святості

_MG_0281_1За повідомленням Інформаційного відділу УПЦ, 29 грудня у Десятинному монастирі Різдва Пресвятої Богородиці м. Києва Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію, за якою була звершена остання заупокійна літія за блаженним Христа ради юродивим Іоанном Босим. Згідно рішення Священного Синоду УПЦ від 19 червня 2014 року (Журнал №17) до лику місцевошанованих святих Київської єпархії був причислений Іоанн Босий (Расторгуєв) (+ 1849). 

Блаженний Іоанн був відомий справами милосердя та подвигом юродства Христа ради. Коштом заможних людей він організував притулок для калік, жебраків і бездомних, де приймав і годував близько 200 осіб на день. Його незмінним правилом було зустрічати вечірнє богослужіння напередодні неділі без копійки грошей.

Просмотров: 1809