ЗАПОРІЖЖЯ. Архієпископ Лука закликав народного депутата спростувати дезінформацію про Церкву

Архієпископ Запорізький і Мелітопольский Лука звернувся до народного депутата Ірини Геращенко з відкритим листом, в якому закликав її спростувати розповсюджену нею інформацію, начебто «представники ПЦ Московського патріархату» «вилучили» іконостас зі «старовинної хортицької церкви». Про це повідомляє Інформаційний відділ УПЦ, посилаючись на офіційний сайт Запорізької єпархії.

27 грудня Уповноважений представник Президента України з мирного врегулювання конфлікту на сході України Ірина Геращенко на власній сторінці в мережі Facebook розповсюдила викривлену та провокаційну інформацію. За словами нардепа, представники «ПЦ Московського патріархату вилучили» іконостас у «старовинній хортицькій церкві», яку днями «освятив» очільник т. зв. Київського патріархату.

Читайте також: Сербський Патріарх засудив дії розкольників із «Київського патріархату»

0028
Іконостас XVIII ст. стародавньої хортицької церкви є власністю Запорізької єпархії УПЦ

Безпідставна інтерпретація Іриною Геращенко фактів, що не відповідає дійсності, була викрита керуючим Запорізькою єпархією архієпископом Лукою. Він нагадав пані Геращенко, що «храм на Хортиці, що входить до складу музейного комплексу, є будівлею сучасною. А сам іконостас дійсно старовинний, проте був подарований у 2012 році не Історико-культурному комплексу “Запорізька Січ”, а Запорізькій єпархії УПЦ».

Читайте також: Канал «1+1» вчергове впіймали на брехні про УПЦ

Його Високопреосвященство закликав пані Геращенко дати спростування своїм безпідставним звинуваченням, що дискредитують Українську Православну Церкву та популяризують самозванців з «Київського патріархату».

Читайте також: Клірик Запорізької єпархії нагороджений медаллю «За гідність та патріотизм»

У 2012 році Запорізька єпархія УПЦ встановила у Покровському храмі-музеї Історико-культурного комплексу “Запорізька Січ” старовинний іконостас, який, згідно з документами, є власністю єпархії. Коли термін договору про оренду Покровського храму між Запорізькою єпархією та Національним заповідником “Хортиця” останнім не був продовжений, іконостас разом з іншим майном єпархії, був вивезений із храму-музею та встановлений в Покровському архієрейському соборі м. Запоріжжя.

Просмотров: 2566