Митрополит Антоній: Те, що неможливо людині, можливо Богу

Коментар керуючого справами Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія тижневику “Аргументи і Факти” напередодні Новоліття про перспектив виходу з кризи в наступному році для України і світу.

Прийдешній рік в світі зустріли з тривогою і песимізмом. Це й не дивно: події, що відбуваються вибивають ґрунт з-під ніг у тих, хто звик до матеріального благополуччя і сподівався на благоденство протягом ще багатьох і багатьох років.

Розростання масштабів протистоянь на Близькому Сході, значне падіння ціни на нафту, нестійкість найбільших фондових ринків, нарощування темпів нової гонки озброєнь – незначний список того, що володіє думками мільйонів і викликає страх щодо майбутнього.

Деякі вважають, що все це принесе повноцінне розгортання Третьої світової війни. Інші впевнені, що прийдешнє готує обвалення нинішньої глобальної фінансової системи. Треті занурилися в аналіз того, чи зможуть або не зможуть їх рідні країни пережити цунамі загальної нестабільності і хаосу, яке невпинно насувається.

Задаються таким питанням і багато українців. Адже для всіх нас дуже важливо, щоб наявних у нашої батьківщини ресурсів з лишком вистачило для ефективного протистояння внутрішнім і зовнішнім загрозам. Скептики можуть сказати, що все це – нездійсненні мрії, оскільки ми багато чого втратили і тепер просто є іграшкою в руках «сильних світу цього».

Читайте також: Керуючий справами УПЦ: Прагнучи до національної єдності, українці мають керуватися християнськими цінностями

Проте ніколи не варто забувати – те, що неможливо людині, можливо Богу. Для всіх нас повчальним прикладом повинна стати історія виходу ізраїльського народу з Єгипту. За спинами євреїв не було потужних армій, страшної зброї або незліченної кількості фінансових засобів. На тлі інших народів, більш численних, процвітаючих і сильних, вони здавалися племінною спілкою безумців, що відправилися в самогубний похід через пустелю і чужорідні землі. Однак у серцях євреїв жили віра й надія на Господа. Як наслідок – чудесним чином ламається незламне і перемагається непереможне. Ми прекрасно знаємо про це, оскільки із століття в століття передається історія про те, як зімкнулися води над військом фараона, пали неприступні стіни Єрихону і силою молитви були переможені незліченні орди Амалика.

У такій гарячій молитві повинні проходити і наші дні. Саме вона, нарівні з покаянням і надією на Бога, стане тим заповітним компасом, який успішно проведе нас і нашу Вітчизну через рифи прийдешніх випробувань.

Тижневик “Аргументи і Факти” № 2 13/01/2016

Просмотров: 416