Митрополит Антоній (Паканич): Справжня Церква вища політики

Інформаційний відділ Української Православної Церкви публікує відповідь керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на запитання читача газети «Аргументи і Факти» про роль Церкви в політичному житті держави.

Нещодавно я отримав запитання від читача моєї колонки. Він звучав так: «Чому Церква не включається до підтримки політичних ініціатив, наприклад, надання можливості безвізового виїзду в Шенгенську зону?».

Подібні питання сьогодні не рідкість. Багатьох людей, занурених у політику, цікавить яку позицію займає Українська Православна Церква у відношенні вступу України до Європейського Союзу, проведених у країні економічних і соціальних реформ, боротьби з корупцією тощо. При цьому деякі щиро дивуються, чому ми не тільки не оголошуємо своє бачення цих процесів, але й не залучаємося до їх реалізації на постійній і повноцінній основі.

Читайте також: Керуючий справами УПЦ: Прагнучи до національної єдності, українці мають керуватися християнськими цінностями

Відповідь проста: Церква керується у своєму служінні категоріями вічності. Вона веде людей до Христа і спасіння, що за своєю суттю є найважливішим і набіл значущим завданням з усіх можливих. Глибоке ж занурення у вирішення політичних завдань може призвести до того, що даровані Богом сили для духовного оновлення і боротьби з гріхом будуть розтрачені на тимчасові, тлінні, і такі, що піддаються радикальним змінам речі. Це все одно, що використовувати космічний апарат, призначений для міжгалактичних подорожей, для поїздок до найближчого супермаркету.

Більше того, зацикленість на втіленні в життя тих чи інших політичних ініціатив завжди буде приводити до розуміння тлінності відповідних зусиль. Давайте візьмемо як приклад питання про доступ до Шенгенської зони. Ще кілька років тому ніхто не міг припустити, що Європу накриє хвиля біженців із Близького Сходу. Ті проблеми, що виникли активізували дискусії про перегляд відповідних угод в рамках ЄС. Голова Європейського союзу Дональд Туск взагалі заявив, що в розпорядженні Євросоюзу є не більше двох місяців, щоб врегулювати міграційну кризу. Інакше – Шенгенська зона розпадеться.

Читайте також: Митрополит Антоній: Те, що неможливо людині, можливо Богу

Все це в черговий раз підтверджує – орієнтуватися у своєму житті потрібно на те, що непідвладне плину часу і змін. Саме тому, як сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій, Церква просуває не політичні проекти, а будує мир Божий. Якщо цей мир перебуватиме у нас, будь-які питання будуть нам по плечу і під силу.

Читайте також: Предстоятель УПЦ спростував дезінформацію розкольників (+ВІДЕО)

Стаття з Тижневика “Аргументи і Факти” № 4 27/01/2016

Переклад Інформаційного відділу УПЦ

Просмотров: 350