У позиції Константинопольської Патріархії стосовно українського розколу за 20 років змін не відбулося і не передбачається

Редакція НГ-релігії звернулася до голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ за коментарями щодо результатів Передсоборної наради предстоятелів Помісних Православних Церков, що завершилася нещодавно в Швейцарії, зокрема, обговорення на ньому теми Українського Православ’я, що викликало широкий резонанс у пресі.

Владика Климент підкреслив намічений консенсус між усіма Церквами про необхідність проведення Собору і про вплив мирян на рішення архієреїв. Він також зазначив, що Константинопольський Патріарх поставив крапку в спекуляціях з приводу визнання українських розкольників.

Читайте також: Костантинопольський Патріарх Варфоломій заявив, що не має наміру легалізовувати розкол в Україні

Головний результат наради Предстоятелів в тому, що Всеправославний собор відбудеться цього року. Донедавна не всі Помісні Церкви бачили це можливим з цілого ряду причин. І питання не тільки в думці патріархів і єпископів. Більшість із 15 автокефальних Церков мають дуже невелику паству. У самого Константинопольського Патріархату в Туреччині вона налічує трохи більше 2 тис. чоловік. Головну ж занепокоєність процесом підготовки Собору висловлюють саме ті Церкви, які об’єднують багатомільйонну паству – Московський, Сербський, Болгарський, Грузинський патріархати. Ці Церкви не були ініціаторами скликання Собору, і оскільки вже підготовка до нього почалася, то миряни цих Церков вимагають від своїх ієрархів непорушно зберігати канони Православної віри.

Проблема підготовки Собору полягала в тому, що Константинопольський Патріархат і деякі інші православні архієреї вимагали нерозголошення текстів документів Собору і його порядку денного. Це, природно, викликало пересуди в суспільстві. Тому Святіший Патріарх Кирил наполіг на передсоборній нараді, щоб всі документи, які виносяться на Собор, набули широкого розголосу. А ті питання, які церковний народ не готовий сьогодні сприймати, не повинні будуть взагалі підніматися на Всеправославному соборі.

Читайте також: Проекти документів Всеправославного Собору 2016 року

Одним з центральних питань залишається вироблення механізму проголошення церковної автокефалії. Цей механізм повинен бути максимально прозорим, а разом з тим відповідати церковним канонам і сучасним реаліям. В силу багатьох причин Українська Православна Церква досить часто стає об’єктом маніпуляцій, пов’язаних з підготовкою до Всеправославного собору. Найчастіше цією темою спекулюють українські розкольники і ті, хто лобіює їхні інтереси. Важливим результатом Передсоборної наради стала заява Константинопольського Патріарха Варфоломія про те, що Вселенська Патріархія ніколи не визнає так званий Київський патріархат. Його представники повинні повернутися в лоно канонічної Української Церкви для того, щоб мати церковне спілкування зі Вселенським Православ’ям.

Окрім того, питання про механізм визнання Церкви автокефальною за спільною згодою патріархів взагалі був знятий з порядку денного майбутнього Собору. Це, природно, викликало бурхливу реакцію глави УПЦ КП Філарета. Він, очевидно, сподівався, що політичні чинники зможуть примусити Патріарха Варфоломія вчинити інакше. Однак у позиції Вселенської Патріархії не прозвучало нічого нового за останні 20 років. На жаль, Київський патріархат за весь цей час так і не навчився не повторювати своїх помилок.

Дивіться також:  Предстоятель УПЦ спростував дезінформацію розкольників (+ВІДЕО)

За матеріалами НГ-релігії, переклад українською Інформаційно-просвітницького відділу

Просмотров: 872