Через три тижні розпочнеться Великий піст.

21 лютого, у Неділю про митаря та фарисея, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Неділя про митаря та фарисея є першою з чотирьох неділь, що передують Великому посту. Згідно з богослужбовим уставом, ввечері напередодні під час полієлею вперше звершується піснеспів «Покаяния отверзи ми двери…», яким розпочинається період Триоді Пістної. Протягом усієї наступної седмиці, включаючи середу і п’ятницю, немає посту.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон, а також духовенство монастиря.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до численної пастви зі словом проповіді.

"Два чоловіки прийшли до храму помолитися: один фарисей, а другий митар" (Лк.18:10)
“Два чоловіки прийшли до храму помолитися: один фарисей, а другий митар” (Лк.18:10)

Цього дня Свята Церква пропонує віруючим євангельське зачало, в якому оповідається притча Спасителя про митаря та фарисея (Лк. 18:10-14). Наводячи Своїм учням приклад смиренного покаяння митаря, який цим був більш оправданий перед Богом за пихатого фарисея, Іісус Христос сказав: «Всякий, хто підносить себе сам, принижений буде, а хто принижує себе, піднесеться».

Під час богослужіння була виголошена сугуба молитва за мир в Україні.

Нагадаємо, вчора Його Блаженство очолив заупокійну літію за загиблими внаслідок трагічних подій у Києві в лютому 2014 року.

За Літургією Предстоятель звершив дияконську хіротонію над насельником Покровського чоловічого монастиря столиці (Голосіївської пустині) монахом Парфенієм (Усенком).

По завершенні богослужіння перед іконою Стрітення Господнього відбувся чин славлення, після чого Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав віруючих з недільним днем і з побажанням миру та добра благословив усіх.

Завтра, за церковним календарем – віддання свята Стрітення Господнього.

Просмотров: 2226