Разом із Архіпастирем молилися сотні вірян Чернівецько-Буковинської єпархії.

28 лютого, у Неділю про блудного сина, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі Чернівців. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

28 лютого, у Неділю про блудного сина, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі ЧернівцівНеділею про блудного сина завершується перша з трьох підготовчих седмиць до Великого посту. Наступна Неділя має назву м’ясопустна, оскільки цього дня звершуються заговини на м’ясо. Напередодні, в суботу м’ясопустну, що також називається Вселенською батьківською суботою, Свята Церква звершує поминання «усіх від Адама і до нинішнього дня спочилих в благочесті та правій вірі».

Його Блаженству співслужили архієпископ Чернівецький і Буковинський Мелетій, єпископ Банченський Лонгин, а також духовенство собору.

Після читання Святого Євангелія Архіпастир звернувся до численної буковинської пастви зі словом проповіді.

Повернення блудного сина (Рембрандт, XVII ст.)
Повернення блудного сина (Рембрандт, XVII ст.)

Цього дня під час Літургії, згідно з уставом, читається зачало з Євангелія від Луки – притча Спасителя про блудного сина. Звертаючись до митарів і грішників (Лк. 15:1), Іісус Христос оповів їм історію покаяння людини, котра забрала свою частину спадку у батька та пішла від нього «у далекий край» (Лк. 15:13). Проживши розпутно та розтративши все майно, чоловік почав бідувати: «радий був насититися ріжками, які їли свині» (Лк. 15:16). Опам’ятавшись, він каючись повернувся до батька зі словами: «Согрішив я проти неба і перед тобою і вже недостойний зватися твоїм сином; прийми мене як одного з наймитів твоїх» (Лк. 15: 18-19). Зрадівши поверненню сина, батько зустрів його, відновивши у втраченому достоїнстві спадкоємця.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

По завершенні Божественної літургії Його Блаженство привітав архієреїв, духовенство та парафіян Свято-Духівського кафедрального собору з недільним днем і благословив усіх.

Напередодні ввечері Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Просмотров: 3012