Політики намагаються узаконити схеми рейдерських захоплень храмів – керуючий справами УПЦ

Як повідомляв Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ раніше, 1 березня в приміщенні Дому Митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відбулося чергове засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО).

Під час свого виступу керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зокрема наголосив на тому, що Українська Православна Церква незмінно дотримується принципів міжрелігійного і міжконфесійного миру. Однак існує стійке відчуття, що цей мир намагаються штучно порушити, свідченням чого є нещодавно зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №4128 (автор – народний депутат Віктор Єленський).

За словами митрополита Антонія, ця ініціатива є спробою на законодавчому рівні закріпити схеми рейдерських захоплень храмів Української Православної Церкви. Адже законопроект надає право особам, які не належать до релігійної громади, але в односторонньому порядку заявили про те, що вони себе ототожнюють із цією громадою, впливати на рішення парафіяльних зборів у питаннях зміни юрисдикції.

«Ми всі дуже добре розуміємо, для чого приймається цей закон та подібні йому нормативні акти. Але необхідно усвідомлювати, що дія цих законів буде поширюватись на всі релігійні організації в Україні. І якщо сьогодні цей законопроект спрямований проти Української Православної Церкви, то завтра з такою ж метою ці законодавчі норми можуть бути застосовані до громад інших конфесій та релігійних організацій», – заявив владика.

Він висловив занепокоєння тим, що ця законодавча ініціатива попередньо не обговорювалася на засіданні ВРЦіРО.

«Я думаю, що в нас була добра практика: все, що стосується релігійного поля, спочатку обговорювати тут, а вже потім давати рекомендації – вносити чи не вносити зміни. Якщо ми дійсно дбаємо про те, щоб у такій складній ситуації, яка є сьогодні в Україні, не з’являлися і не розвивалися конфлікти на релігійному грунті», – сказав митрополит Антоній.

Він також підкреслив, що законопроект не відповідає вимогам юридичної техніки та суперечить нормам міжнародного права і практиці Європейського суду з прав людини.

За результатами обговорення було вирішено створити робочу групу з представників різних конфесій і компетентних державних органів, яка, зокрема, займатиметься законопроектом №4128.

За матеріалами Центру інформації УПЦ та Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ

Фото mitropolia.kiev.ua

Просмотров: 512