Вітання Предстоятеля УПЦ організаторам, учасникам та гостям VІІ студентської конференції «Студентська наука в духовній школі»

Ваше Високопреосвященство! Дорогий Владико Ректор!

Всечесні отці, брати і сестри!

Шановна студентська молодь!

Вже всьоме Київські духовні школи проводять конференцію, під час якої студентська молодь представляє результати своїх досліджень, ділиться власними думками та першими надбаннями в різних галузях науки. Для участі в конференції до нас прибули представники світських та духовних навчальних закладів як з України, так і з інших країн. Від усього серця вітаємо наших гостей тут, у стінах Святої Києво-Печерської Лаври!

Цього року наша конференція присвячена 150-й річниці з дня упокоєння святителя Філарета (Гумілевського), архієпископа Чернігівського і Ніжинського. Він був не тільки видатним ієрархом, але й талановитим вченим. Владика Філарет залишив величезну наукову спадщину. Він був автором п’ятитомної «Истории Русской Церкви», двотомного курсу догматичного богослов’я, ґрунтовних досліджень з патрології та агіографії, багатотомних описів Харківської і Чернігівської єпархій. Авторитет святителя Філарета як вченого був визнаний численними науковими товариствами та університетами, які обрали його своїм почесним членом.

Однак, при цьому архієпископ Філарет був відомий і як подвижник благочестя. Він був справжнім ченцем, усе життя дбав про очищення серця від пристрастей та гріховних навичок, вивчав твори святих Отців та намагався втілити в життя високий ідеал святості. Святителю Філарету вдалося органічно поєднати архіпастирське служіння з аскетичним подвигом та науковою творчістю. Нечасто в історії Церкви ми бачимо ієрархів, які змогли цього досягти. Тому владика Філарет є для нас взірцем і в навчанні, і в духовному житті.

Сьогодні на конференції буде представлено чимало доповідей на різні тематики. Вихованці підготували дослідження з біблеїстики, богослов’я, історії, канонічного права, філософії, літургіки тощо. Сподіваюсь, що конференція буде наповнена плідними дискусіями та дозволить закріпити і розвинути традиції взаємодії між світськими та духовними навчальними закладами.

Прикликаю на ваші труди Боже благословення. Нехай Господь наш Іісус Христос, Який є Джерелом усякої Премудрості, наставить нас на добрі справи та подасть Свою всесильну допомогу.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

 

м. Київ,

9 березня 2016 р.

Просмотров: 156