Представники моніторингової групи Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй відзначають неефективність розслідування випадків утисків віруючих в Україні.

3 березня Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини опублікувало доповідь про результати моніторингової діяльності в Україні в період з 16 листопада 2015 по 15 лютого 2016 р. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Управління.

Серед іншого, у звіті говориться про відвідини представниками Управління Верховного комісара ООН з прав людини Тернопільської та Рівненської областей з 28 січня по 1 лютого 2016 року.

Спостерігачі «приділили увагу напруженості між місцевими громадами, що зв’язують себе з Українською православною церквою (УПЦ) і Українською православною церквою Київського патріархату (УПЦ КП)» – повідомляється в документі. Представники Управління доповіли про факти «погроз фізичного насильства або примусу, спрямованих на те, щоб змусити людей змінити свою конфесію». Крім того, у звіті йдеться про скарги місцевих жителів на ігнорування місцевою владою подібних порушень: залякувань і дискримінацію.

Разом з тим, члени моніторингової місії висловили стурбованість тим, що віруючі протягом декількох тижнів не можуть молитися в своїх «бажаних місцях поклоніння», оскільки їм перешкоджають «місцеві жителі і зовнішні сили».

В Управлінні Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини констатують, що «розслідування таких випадків або є неефективними, або не проводяться взагалі». Разом з тим в доповіді наголошується, що утиски свобод віруючих, які мають місце в західних областях України, є порушенням міжнародних зобов’язань з прав людини, забезпечувати які зобов’язана Уряд України.

Нагадуємо, що непоодинокі випадки, позв’язані з порушеннями прав віруючих УПЦ, мали місце в окремих селах на Західній Україні, зокрема в с. Птича Рівненської області, с. Кути Тернопільської області.

З матеріалами доповіді можна ознайомитися на офіційному сайті Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини за посиланням (стор. 32, 33).

Просмотров: 841