Парламентські експерти радять відхилити законопроект, за механізмом якого діють церковні рейдери

Кілька народних обранців пропонують дати право місцевим релігійним громадам вільно змінювати свою підпорядкованість релігійним центрам «на загальних зборах», при тому визначати членство в громадах через самоідентифікацію.

16 березня Головне науково-експертне управління Верховної Ради оприлюднило висновок дослідження законопроекту № 4128, в якому вважає доцільним відхилити дану ініціативу нардепів у першому читанні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Інститут релігійної свободи.

Нагадаємо, ініціаторами вказаного законопроекту виступили Віктор Єленський, Світлана Войцеховська, Павло Кишкар та ще 4 народні депутати. За задумом авторів, проект має дати право місцевим громадам вільно змінювати свою підпорядкованість релігійним центрам «на загальних зборах». При цьому в документі пропонується визначати належність особи до певної релігійної громади шляхом її самоідентифікації із цією релігійною громадою. Згідно з логікою законопроекту, стороння людина може вважати себе членом певної парафії та голосувати за її перехід в іншу юрисдикцію.

Зокрема, експерти Верховної Ради вказують на загрозу невиправданого втручання держави в автономність релігійних громад. У висновку підкреслюється, що автономність останніх охороняється Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, а також є частиною плюралізму в демократичному суспільстві. «Є підстави вважати, що зазначене питання не є предметом законодавчого регулювання», – відзначають експерти.

Співробітники ГНЕУ ВР також звернули увагу на «непродуктивність» визначення складу громади через самоідентифікацію її членів. «Зважаючи на те, що в значній частині релігійних громад різних віросповідань членство є нефіксованим, запропоноване формулювання щодо надання згоди на зміну підлеглості простою більшістю осіб, присутніх на зборах громадян, є непродуктивним», – зауважують спеціалісти. Вони також підкреслюють, що зміни до статуту приймаються на загальних зборах віруючих громадян, але а не «на зборах громадян», як це запропоновано у законопроекті.

Таким чином, у Головному науково-експертному управлінні Верховної Ради рекомендували відхилити законопроект № 4128.

Разом із тим, у Інституті релігійної свободи зазначають, що наслідком законодавчих змін вказаного законопроекту можуть бути колізії з реєстрацією різних статутів. «Органам реєстрації доведеться вирішувати: чи брати до уваги рішення, прийняте відповідно до зареєстрованого статуту релігійної громади або відповідно до нових положень Закону», – пояснюють у ІРС.

Зазначимо, що за тим механізмом, який запропонований у законопроекті, відбулися десятки захоплень храмів Української Православної Церкви. Як відзначав у своїй доповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій під час Собору єпископів УПЦ 29 січня 2016 року, під час так званих голосувань загальних зборів за перепідпорядкування парафій “відбувається підміна понять, і територіальну громаду ототожнюють із релігійною громадою”.

Просмотров: 731