Віряни УПЦ відзначили Торжество Православ’я хресними ходами містами України

20 березня, в Неділю першу Великого посту, у день свята Торжества Православ’я, в єпархіях Української Православної Церкви відбулися святкові богослужіння та урочисті заходи.

Чин моління за святі ікони у Вінниці
Чин моління за святі ікони у Вінниці

У день свята, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці митрополит Вінницький і Барський Симеон у співслужінні кліриків собору звершив Божественну літургію святителя Василія Великого. Ввечері того ж дня Його Високопреосвященство очолив Чин моління за святі ікони. Як зазначають у прес-службі Вінницької єпархії, цей чин був написаний 94 роки тому священномучеником Інокентієм, архієпископом Вінницьким, та був вдруге в історії його існування відслужений у Вінницькій єпархії.

Урочисті богослужінні з молебним співом Торжеству Православ’я відбулися у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Дніпропетровська. З нагоди свята, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней звернувся до пастви з відеозверненням.

img_6540_0
Хресний хід з Святогірською іконою Божої Матері в Запоріжжі

З благословення архієпископа Запорізького і Мелітопольського Луки, у день Торжества Православ’я, центральним проспектом Запоріжжя пройшов хресний хід з чудотворною іконою Божої Матері «Святогірська», яка була доставлена у місто зі Свято-Успенської Святогірської Лаври. Хресний хід протяжністю до 7 км найбільшим в Європі проспектом – Соборним – зайняв близько 1,5 години. Під час ходи, яку очолив владика Лука, були піднесені молитви за мир в Україні. Святиня перебуватиме у Запорізькій єпархії до 10 квітня.

Хресний хід відбувся також і у Кіровограді. Після завершення богослужінь священнослужителі та парафіяни храмів міста пройшли ходою навколо Кіровограда з молитвами за мир у державі та в місті.

Митрополит Митрофан: "Свята Православна віра – це наш духовний скарб"
Митрополит Митрофан: “Свята Православна віра – це наш духовний скарб”

Численна паства Української Православної Церкви піднесла свої молитви в свято Торжества Православ’я у храмах східних єпархій. Зокрема у Луганську урочисту Літургію очолив митрополит Луганський і Алчевський Митрофан. «Свята Православна віра – це наш духовний скарб, – зазначив владика архіпастир у проповіді до віруючих. – За цю вірую страждали, за неї проливали кров, нею перемагали начала і влади темряви, випробовування, спокуси. Ця віра була і залишається – стовпом, на якому ґрунтується вся основа Церкви». Святкові богослужіння у Ровеньках очолив архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон.

Велика кількість віруючих зібралася за богослужіннями у Свято-Георгіївському соборі Львова, де 20 березня були звершені три Літургії. Пізню очолив єпископ Львівський і Галицький Філарет.

Кількатисячний хресний хід у Рівному
Кількатисячний хресний хід у Рівному

Традиційним хресним ходом відзначили свято Торжества Православ’я рівняни. Кілька тисяч віруючих з молитвою пройшли вулицями міста від кафедрального Свято-Воскресенського собору до Свято-Георгіївського подвор’я Свято-Миколаївського жіночого монастиря. Урочисту ходу очолив митрополит Рівненський та Острозький Варфоломій. По закінченні хресного ходу, під час якого віряни подолали близько 3 кілометрів шляху, відбувся святковий молебень Торжества Православ’я.

Нагадаємо, 20 березня, у Неділю 1-шу Великого посту, Торжество Православ’я, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври

Просмотров: 1448