Таким чином Міністерство культури України намагається штучно занизити статистичні дані щодо діяльності УПЦ.

У Міністерстві культури України на сьогоднішній день на реєстрації знаходяться дванадцять статутів релігійних організацій, що належать до Української Православної Церкви.

Про це заявив Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов під час прес-конференції, яка відбулася у Києво-Печерській Лаврі 25 березня 2016 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Юрист зазначив, що «ніяких зауважень з боку Міністерства культури, щодо не реєстрації або невідповідності законодавству поданих статутів не надходило. Ми надали необхідні документи і вважаємо, що вони відповідають усім вимогам».

На думку Голови Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископа Ірпінського Климента, «Міністерство культури гальмує останній рік реєстрацію статутів нових єпархії, нових монастирів, які з’являються в УПЦ, з метою штучно на рівні статистики створити уяву, що Українська Православна Церква зменшується або вірні відходять від Неї».

При цьому, зазначає владика, щороку в УПЦ з’являється значна кількість нових парафій, які зазнають перешкод у реєстрації своїх установчих документів.

«Ми констатуємо те, що  Міністерство культури України перетворилося у певний орган, який у найгірших традиціях радянського минулого вчиняє все можливе для того, щоб зашкодити Церкві нормально розвиватися і здійснювати свою місію в українському суспільстві», – зауважує голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Протоієрей Олександр Бахов в свою чергу зазначає, що коментуючи свої дії, у Міністерстві культури України посилаються на те, що усі питання, пов’язані з УПЦ, розглядає дорадчий орган Мінкульту Експертна рада з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій.

Голова юридичного відділу висловлює сумніви, щодо правомочності цієї структури. «За весь час її діяльності, жодних висновків та рекомендацій не було оприлюднено. Нам навіть не повідомляють результати з тих питань які безпосередньо стосуються УПЦ», – розповідає він.

Протоієрей Олександр робить припущення, що «цей дорадчий орган використовується, як ширма для директора Департаменту у справах релігій та національностей або представники Мінкульту вирішили приховати результати роботи Експертної ради».

Такі дії Міністерства культури, на його думку, певною мірою характеризують не публічність і непрозорість вироблення державної політики України у релігійній сфері.

Нагадаємо, нещодавно Голова юридичного відділу УПЦ прокоментував ініціативу групи депутатів ВРУ внести зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» в частині зміни релігійними громадами підлеглості.

Просмотров: 890