В Тбілісі проректор КДА розповів про грузино-українські наукові зв’язки

У рамках проекту «Джерела з історії Грузинської Церкви в архівах і бібліотеках України» вивчатимуть зв’язки між Грузією і Київською духовною академією.

В Тбілісі в будівлі Національної академії наук Грузії 24 березня відбулася презентація спільного грузино-українського науково-видавничого проекту. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт kdais.kiev.ua.

З благословення ректора Київської духовної академії митрополита Бориспільського і Броварського Антонія в презентації проекту взяв участь проректор КДА з науково-богословської роботи Володимир Бурега. Ініціатором і куратором проекту є старший фахівець Тбіліського державного університету Роман Афакідзе.

У презентації взяли участь президент НАН Грузії академік Георгій Квесітадзе, ректор Тбіліської духовної академії протопресвітер Георгій Звіададзе, директор Бібліотеки Тбіліського державного університету Зураб Гаіпарашвілі, заступник голови Комісії НАН Грузії з християнської теології та історії Церкви Георгій Андріадзе, директор Музею Тбіліського державного університету Майя Гурабанідзе і інші гості з НАН Грузії і Тбіліського державного університету.

Метою наукового проекту є виявлення джерел з історії Грузинської Церкви в архівах і бібліотеках України, виготовлення копій виявленого матеріалу, його вивчення та наукове видання.

Особливу увага в рамках проекту планується приділити зв’язкам між Грузією і Київською духовною академією. У XIX – початку ХХ ст. в КДА навчалося безліч вихідців із Грузії, які згодом стали видатними церковними ієрархами, вченими і громадськими діячами.

Випускниками КДА були Католикос-Патріарх всієї Грузії Кіріон (Садзаглішвілі), Леонід (Окропірідзе) і Калістрат (Цинцадзе), священномученик Назарій (Лежава), академік Корнелій Кекелідзе, літературознавець протоієрей Мелітон Келенджерідзе і багато інших видатних представників грузинського народу.

phoca_thumb_l_ 1
Володимир Бурега передав в дар Національній академії наук Грузії та Тбіліському державному університету останні видання Київської духовної академії

Під час презентації проректор КДА Володимир Бурега виступив з повідомленням про духовні зв’язки між Києвом і Грузією. Він також розповів про грузинські матеріали, які знаходяться в архівах Києва. Особливу увагу В. Бурега приділив фонду дисертацій Київської духовної академії, який нині зберігається в Інституті рукописів Національної бібліотеки України імені В. Вернадського.

В рамках презентації наукового проекту в НАН Грузії була також підготовлена виставка, присвячена зв’язкам Грузії з Київською духовною академією.

Нагадаємо, Літургію арамейською мовою з проханнями про припинення воєн звершать у Грузії 10 квітня представники п’ятьох Помісних Церков. Серед них – і клірики Української Православної Церкви.

Просмотров: 447