Цього дня Свята Церква вшановує пам’ять автора твору «Ліствиця» – преподобного Іоанна, ігумена гори Синайської.

10 квітня, у Неділю 4-ту Великого посту, день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Іконографічне зображення Ліствиці, описаної прп. Іоанном
Іконографічне зображення Ліствиці, описаної прп. Іоанном

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Ірпінський Климент, а також духовенство монастиря.

Святий преподобний Іоанн, ігумен гори Синайської, є подвижником VI століття. У своєму творі “Ліствиця” він зобразив шлях поступового сходження людини до духовної досконалості, як по сходинкам, що ведуть від землі до вічної слави. Таких сходинок у “Ліствиці” налічується 30 – по числу років Христа до Його суспільного служіння.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до чисельної пастви зі словом проповіді, в якій розповів про шлях духовного вдосконалення християнина.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час Літургії Предстоятель звершив дияконську хіротонію над насельником Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври монахом Марком (Андрюком).

По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав паству з четвертою неділею Великого посту і днем пам’яті святого преподобного Іоанна Ліствичника.

Напередодні ввечері Його Блаженство очолив всенічне бдіння у тому ж храмі.

Просмотров: 2082