Блаженніший Митрополит Онуфрій: Своя правда хоч і красива, але несе смерть, а правда Божа несе життя

10 квітня, в Неділю 4-у Великого посту, день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника, Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом проповіді про духовне вдосконалення християнина.

«Духовне вдосконалення має початок, але не має кінця», – зазначив він. Вершиною чеснот є любов, але вона нескінченна, як і Сам Бог. Початок же і шлях вдосконалення подібний сходам, духовне сходження якими зобразив Іісус Христос у Заповідях блаженств. «У них зображена та духовна ліствиця, яку людина повинна пройти за час свого земного життя», – зазначив Предстоятель. Здійснити сходження людина здатна за допомогою посту, молитви та прагнення зрозуміти і виконати Божественну волю.

Початком духовного сходження є усвідомлення себе убогим духом. Людина розуміє, що вона з Богом велика, а без Бога вона ніщо; що все багатство, яке вона має – не її, а Боже. «Коли людина розуміє це, вона починає переживати, плакати, – пояснив Блаженніший владика, – може бути, такими сльозами, які ллються з очей, може бути, внутрішніми, у скорботі душі – що стільки часу перебувала в омані: будучи нічим, вона вважала себе чимось».

Від цього плачу народжується кроткість – коли людина на образи вже не відповідає помстою. «Вона згадує слова Господа:«Мені помста, Я воздам». І вона весь суд віддає в руки Божі», – сказав Архіпастир. Кротка людина не шукає свого, тобто своєї волі, але починає шукати волі Божої: вона жадає правди Божої.

«Своя правда може здатися дуже красивою, дуже перспективною, але вона за своєю суттю несе смерть. А воля Божа – вона іноді буває неприємна для нас, буває гірка, важка – у своїй суті несе з собою життя», – підкреслив Блаженніший Митрополит Онуфрій. Тому людина, яка почала духовне життя, яка досягла стану кротості, вона шукає не власної волі, а волі Божої.

Просмотров: 823