Мер Києва помолився у столичному храмі на території Лук’янівського заповідника

Віталій Кличко поклав квіти до символічної могили свого попередника, колишнього Київського міського голови Степана Сольського.

Мер Києва Віталій Кличко відвідав Державний Історико-меморіальний Лук’янівський заповідник 27 квітня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Північного Київського вікаріатства.

IMG_2669-683x1024На території заповідника в склепі колишнього Київського міського голови Степана Сольського, обладнаного під храм, і освяченого на честь Святих Новомученників і сповідників Київський градоначальник молився за заупокійної літією, яку очолив ігумен Валеріан Головченко.

Після закінчення служби настоятель Свято-Катерининського храму протоієрей Олександр Безкровний провів для високого гостя екскурсію по храму, де ознайомив його з історією відтворення святині.

У супроводі священнослужителів Віталій Кличко поклав квіти на символічну могилу свого попередника.

Довідка

Степан Сольський народився в сім’ї сільського священика Волинської єпархії.

Закінчив Волинську духовну семінарію в Кременці (1857) і Київську духовну академію (1861).

Після закінчення духовної академії близько трьох років був учителем Святого Письма в Київській духовній семінарії, одночасно виконуючи обов’язки помічника інспектора семінарії. У 1877 році публічно захистив докторську дисертацію «Надприродний елемент в новозавітній одкровення за свідченнями Євангелій і послань апостола Павла», був удостоєний ступеня доктора богослов’я, а в наступному році затверджений на посаді ординарного професора. 16 вересня 1889 року був обраний заслуженим професором. Обіймав кафедру до 25 січня 1897 року, а незабаром після звільнення був обраний почесним членом академії.

27 березня 1879 року був обраний членом міської управи, а 26 квітня того ж року затверджений на посаду заступника міського голови. 24 вересня 1887 був обраний міським головою, цю посаду він зберіг до кінця свого життя.

У період правління Степана Сольського почався бурхливий розвиток міста: була прокладена кінно-залізна дорога, пущений перший в країні електричний трамвай, з’явилося електричне освітлення вулиць, була прокладена каналізація. Також були встановлені пам’ятники Богдану Хмельницькому і імператору Миколі I, відкритий відомий Театр «Соловцов», закінчено будівництво Володимирського собору. У 1897 році в Києві пройшла велика сільсько-господарська та промислова виставка.

Степан Сольський помер в ніч на 7 листопада 1900 року і був похований на Лук’янівському кладовищі. У 1902 році на його на могилі архітектором Едуардом Брадтманом був споруджений фамільний склеп.

Просмотров: 790