Капелан Вінницької єпархії провів для військових ЗСУ пасхальні богослужіння у зоні АТО, а у Сєверодонецькій єпархії клірики духовно опікують українських військовослужбовців, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

З 30 квітня по 3 травня керівник відділу Вінницької єпархії УПЦ з душпастирської опіки Збройних сил України протоієрей Сергій Ковтун у складі групи військових і представників вінницьких громадських організацій відвідав зону АТОЗ 30 квітня по 3 травня керівник відділу Вінницької єпархії УПЦ з душпастирської опіки Збройних сил України протоієрей Сергій Ковтун у складі групи військових і представників вінницьких громадських організацій відвідав зону АТО. Священик з пасхальними подарунками прибув у Луганську область, в район с. Попасна, де несуть службу військовослужбовці вінницької військової частини № 3008.

Організаторами поїздки виступили голова правління ГО «За нове життя» Б. Олійник та голова вінницької «Спілки офіцерів України та інших військових формувань» В. Новак, які потурбувалися про те, щоби привезти військовим великодні гостинці. Паски, крашанки та продукти харчування для бійців збирали учні вінницьких шкіл. Діти також намалювали для військових малюнки з привітаннями та святковими побажаннями.

З 30 квітня по 3 травня керівник відділу Вінницької єпархії УПЦ з душпастирської опіки Збройних сил України протоієрей Сергій Ковтун у складі групи військових і представників вінницьких громадських організацій відвідав зону АТОЗ благословення архієпископа Сєверодонецького і Старобільського Никодима протоієрей Сергій Ковтун звершив Пасхальну літургію у храмі святого великомученика Георгія Побідоносця у с. Привольне. На богослужінні були присутні військові, які посвятили свої паски і крашанки.

По завершенню богослужіння вінницький капелан відправив пасхальні молебні безпосередньо на блокпостах, де знаходяться вінничани. Отець Сергій привітав бійців зі святом Світлого Христового Воскресіння, передав їм вітання від митрополита Вінницького і Барського Симеона. У благословення від архіпастиря капелан передав воїнам іконки і військові молитвослови.

Під час поїздки протоієрей Сергій приділив особливу увагу особистому спілкуванню з бійцями, які підходили до священика зі своїми запитаннями і потребами. «Спілкування і молитва за військових є одним з головних завдань для мене і моїх колег – вінницьких священиків-волонтерів, які постійно їздять до бійців у зону АТО, – розповідає отець Сергій. – Я бачу, як потрібно це спілкування бійцям, яким намагаюся передати тепло рідного дому, щирість дружнього слова і хоча б краплину Божої благодаті, адже в умовах небезпеки, яка існує там, на передовій, кожен починає більше думати про Бога і частіше звертатися до Нього».

Наступна поїздка вінницьких капеланів-волонтерів на Схід запланована на 15 травня.

У день Свята Воскресіння Христового керівник Військового відділу Кіровоградської єпархії протоієрей Євген Назаренко відвідав місцевий батальйон Нацгвардії, де привітав всіх зі святом, роздавши освячені паски і яйця. У розташуванні батальйону капелан благословив великодню трапезу. Священик доставив військовим благодатний вогонь і разом з ними звершив молитву в домовому храмі святого благовірного князя Олександра Невського, що на території військової частини.

З благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, клірик Чаплинського благочиння протоієрей Микола Денькович відвідав військові формування, розташовані на території Чаплинського району Херсонської області. Священик привітав воїнів зі святом Великодня, освятив паски, роздав подарунки, які були зібрані парафіянами храмів благочиння.

У дні Світлої седмиці, з благословення архієпископа Сєверодонецького і Старобільського Никодима, прес-секретар Сєверодонецької єпархії ієромонах Мелетій (Шаповалов) звершив Пасхальний молебень для військових ЗСУ, котрі несуть службу під Сєверодонецьком. Священномонах окропив святою водою привезені паски, а потім і всіх присутніх. Також отець Мелетій розповів військовим про Євангельські події, що передують найголовнішому християнському святу – Воскресінню Іісуса Христа.

На прохання військових була освячена і обідня трапеза.

Нагадаємо, кількома днями раніше архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим відвідав з пасхальними подарунками Луганський прикордонний загін, що знаходиться в Старобільську.

Просмотров: 341