Правлячий архієрей Донецької єпархії молитовно відзначив 65-річчя в зруйнованій обителі під Донецьком (відео)

За святковим богослужінням зібралися архіпастирі, клірики і численні віруючі двох єпархій Донбасу.

3 травня, в Світлий Вівторок, день пам’яті Іверської ікони Божої Матері, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, очолив Божественну літургію в Свято-Іверському жіночому монастирі міста Донецька. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Донецької єпархії.

Його Високопреосвященству співслужили митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, архієпископ Макіївський Варнава, єпископ Новоазовський Варсонофій, благочинні та священнослужителі Донецької і Горлівської єпархій УПЦ.

За урочистим богослужінням були піднесені молитовні прохання про тезоіменитого митрополита Іларіона, якому в цей день виповнилося 65 років.

Нагадаємо, що Предстоятель УПЦ направив правлячому архієрею Донецької єпархії вітальну адресу.

26727813101_c9f742cb27_bРозділити радість спільної молитви в домі Божої Матері і привітати свого архіпастиря з торжеством прибуло безліч людей. Незважаючи на зруйновані стіни і перекриття храму, віруючі в радості прославляли воскреслого Христа Життєдавця.

Під час запричастного вірша секретар Донецької єпархії архідиякон Андрій Чичикало зачитав Пасхальне послання митрополита Іларіона.

Завершив богослужіння традиційний для пасхальних днів хресний хід.

У своєму вітальному слові, зверненому до ювіляра, митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, зазначив: «У сьогоднішній день Богу було угодно, щоб ви святкували і свій день народження, свій 65-річний ювілей, напевно, можна так сказати, круглу дату. Коли ви народилися, це був день святої Пасхи; сьогодні це третій день Великодня, це свято Іверської ікони Божої Матері. І ви в своє 65-річчя звершуєте свою молитву тут, напевно, в найбільш багатостраждальному, найбільш побитому місці на нашому Донбасі ». На честь урочистостей 3 травня Горлівський архіпастир підніс в дар владиці Іларіону Іверський образ Богородиці.

26189721224_21d72ed4f4_bУ свою чергу митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон сказав: «Здійснюючи службу тут, я ставлю таке питання. Хто знає, що тут було – тут було справжнє пекло. Тут творилося таке, що живих людей ні в селищі не залишилося, оскільки селище порожнє, ні, на жаль, в обителі, тому що обитель мала виїхати, евакуюватися з цього місця, тому що тут жити було неможливо – справжнє пекло! Смерть своє жало не пустила тут, тому що дією і блгодаттю Пресвятого Духа ми знову зібралися тут, показали цьому жалу, що смерть не має влади над нами. Тому що ми – православні, ми – люди віруючі, і ми прийшли до Матері Божої в цей розбитий храм, але місце тут святе. Ми прийшли і дивимося на відкрите небо перед нами і віримо, що Матір Божа разом з нами тут сьогодні в цей прекрасний великодній день».

Митрополит Іларіон висловив упевненість, що розіп’ята обитель неодмінно воскресне.

Просмотров: 1325