Переважна більшість українців є віруючими – Центр соціологічних досліджень Разумкова

Мешканці України вважають, що Церква має бути над політикою, зокрема, у конфліктах, і пропонувати конструктивний вихід з проблеми.

26 травня 2016 року, під час засідання круглого столу «Релiгiя, Церква, суспiльство i держава: два роки пiсля Майдану», директор соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень імені О. Разумкова Андрій Биченко розповів, що переважна більшість українців є віруючими та відзначив дуже високий рівень довіри громадян до Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Андрій Биченко/ фото focus.ua
Андрій Биченко/ фото focus.ua

За даними соціологів, 70,4% мешканців України називають себе віруючими. При цьому, 58% українців відвідують Церкву, а 51,7% з них бувають у ній лише на релігійні свята.

У Центрі Разумкова також навели дані про опитування українців стосовно відносин Церкви і держави. Більшість мешканців країни – 55% респондентів – певні, що Церква не має втручатись у державні відносини, розповів А. Биченко. Разом із тим, 79% українців повністю переконані в тому, що релігія має взяти на себе відповідальність за допомогу бідним і нужденним категоріям населення у разі, якщо рішення влади будуть порушувати їхні права.

«У свідомості громадян Церква має бути над ситуацією, зокрема у конфліктах, і пропонувати конструктивний вихід з проблеми з точки зору морального авторитету, – підкреслив експерт. – Довіра до церковних інститутів досі є дуже високою, і число тих, хто їй довіряє, значно переважає недовірливих, на відміну від ситуації з державними інститутами».

13307294_1154391094581381_4222997543735501694_n
Засідання круглого столу «Релiгiя, Церква, суспiльство i державау» / фото vzcz.church.ua

Окрім того, директор Центру Разумкова відзначив: «Чим більше Церква намагається стати на чийсь бік в умовах політичного життя, тим більший є спад довіри, хоча вона протягом 15 років досліджень залишається на високому рівні».

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у круглому столі взяли учать представники Української Православної Церкви: заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, а також співробітники Відділу С. М. Бортник та С. І. Шульгач.

У своєму виступі протоієрей Миколай Данилевич розповів про те, що в умовах криз природна релігійність людей зростає. В ситуації нестабільності люди більше звертаються до Бога. Це підтверджується динамікою парафіян в УПЦ: незважаючи на жорстку критику в низці українських ЗМІ в храмах протягом останніх двох років кількість людей помітно збільшилася.

Нагадаємо, нещодавно Центр соціальних досліджень SOCIS виявив, що найбільший відсоток довіри громадян України зберігається за Церквою – 68,4%.

Просмотров: 761