У Верховній Раді погодили черговий закон для боротьби з Церквою

Комітет ВР з питань культури і духовності рекомендував депутатам прийняти скандальний законопроект В. Єленського № 4128, яким планується узаконити в Україні церковне рейдерство.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, 1 червня його члени рекомендували Раді прийняти у першому читанні скандальний проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості) (реєстр. № 4128).

Слід зазначити, що ініціатором цього законопроекту є нардеп В. Єленський, який після занурення в політику цілковито присвятив себе боротьбі з Українською Православною Церквою. Він вже кілька разів намагався проштовхнути свій юридичний витвір, однак, щоразу кожен раз цьому перешкоджав здоровий глузд колег по Верховній Раді.

Нагадаємо, що згідно з логікою законопроекту В. Єленського № 4128, будь-яка стороння людина може вважати себе членом певної парафії та голосувати за її перехід в іншу юрисдикцію. За такою схемою вже відбулися десятки захоплень храмів Української Православної Церкви. Як відзначав у своїй доповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій на Соборі єпископів УПЦ 29 січня 2016 року, під час так званих голосувань загальних зборів за перепідпорядкування парафій “відбувається підміна понять, і територіальну громаду ототожнюють із релігійною громадою”.

Хоча розгляду даного питання не передбачалося в порядку денному Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, з його сайту громадськість на диво дізналася, що під час обговорення законопроекту в законодавчому органі були присутні якісь утаємничені «представники релігійних конфесій», серед яких не було представників найбільшої української конфесії – Української Православної Церкви.

Тож, вочевидь, все, що відбувалося на засіданні комітету – стало класичним прикладом рейдерства із залученням механізмів найвищого законодавчого органу. Сучасні депутати методи вирішення власних бізнесових питань відтепер розповсюдили й на сферу лобіювання власних конфесійних інтересів.

Зазначимо, що при ухваленні рішення про законопроект Єленського депутати проігнорували не лише думку мільйонів віруючих людей, але й фахівців Інституту релігійної свободи, а також кваліфікованих юристів Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Адже юридичні експерти вважають зконопроект № 4128 таким, що порушує обов’язки України, визначені Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, а також загрожують розвитку демократії.

Просмотров: 6161