Митрополит УПЦ співслужив Патріарху Константинопольському Варфоломію за Літургією в Каппадокії

Патріарх, вітаючи українську делегацію, попросив передати слова братської любові Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

Перебуваючи з паломницьким візитом в Каппадокії (Туреччина), голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан 5 червня співслужив Патріарху Константинопольському Варфоломію за Божественною літургією в храмі святих Констянтина і Олени, що в турецькому місті Мустафапаша (грец. Сінесос). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Відділу зовнішніх церковних зв’язків.

Патріарху Варфоломію також співслужили: ієрарх Константинопольського Патріархату митрополит Сасімський Геннадій, архімандрит Віссаріон (Комзіас), заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, ректор Вищої Церковної Академії м. Салонік протоієрей Григорій Стамкопулос (Еладська Православна Церква)  та патріарші диякони Феодор (Меймаріс) та Григорій (Франгіскос). За літургією молились клірики та миряни Константинопольського Патріархату, Еладської Православної Церкви, ченці зі Святої Гори Афон, Посол Греції в Туреччині пан Кіріакос Лукакіс, депутати парламенту Греції, представники грецької діаспори Туреччини.

Нагадаємо, на запрошення Святійшого Патріарха Константинопольського Варфоломія та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан спільно з Предстоятелем Константинопольського Патріархату взяв участь у паломництві по святих місцях Каппадокії.

фото-11-1024x768Після завершення Божественної літургії патріарх Варфоломій звершив заупокійну літію за упокій всіх «мирно спочилих та сповідницьки загиблих» православних християн, які проживали на території Каппадокії. Звертаючись з вітальним словом до всіх присутніх, Патріарх Варфоломій зокрема привітав представника Української Православної Церкви, відзначивши, що митрополит Митрофан бере участь в паломництві як представник Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, а також як ієрарх, що уособлює собою наслідників святого князя Володимира, який приніс християнство з Візантії на Київську Русь. Патріарх просив передати слова братської любові Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

Митрополит Митрофан у своєму слові від імені Блаженнішого Митрополита Онуфрія подякував Патріарху Варфоломію за запрошення взяти участь в паломництві.

«Каппадокія – це свята земля, яка освячена молитвами і трудами святителів Василія Великого, Григорія Богослова, Григорія Ніського, а також багатьох інших святих, серед яких і святий XIX-го століття преподобний Арсеній Каппадокійський. В ці дні ми відвідали печерні храми і монастирі в Гьореме (грец. Корама), де жили й подвизалися сотні ченців, де християнство у свій час переживало розквіт. Для нас було особливо радісно й духовно зворушливо відвідати містечко Уркюп, давній Прокопіон, де жив і ніс своє служіння Богу наш співвітчизник, який народився на Полтавщині – святий праведний Іоанн Руський», – зазначив владика Митрофан.

Він попросив молитов Святішого Патріарха за Україну та її народ, а також за тих людей, які проживають безпосередньо в зоні військового конфлікту, зокрема й на території Луганської єпархії. Архієрей відзначив, що попри те, що Православна Церква складається з багатьох Помісних Автокефальних Церков, все Православ’я сьогодні має бути єдиним і говорити спільним голосом. У зв’язку з цим, митрополит згадав про церковний розкол, що сьогодні існує в Україні і є порушенням єдності Церкви. Владика попросив Патріарха Варфоломія і всіх присутніх молитися за подолання цього розколу. «Сьогоднішня літургія є проявом нашої єдності. Незважаючи на те, що ми розмовляємо різними мовами, проживаємо в різних країнах, ми належимо до єдиної Церкви Христової», – сказав український ієрарх, побажавши Першоієрарху Константинопольської Церкви духовних та тілесних сил у звершенні патріаршого служіння.

Того ж дня українська церковна делегація ще раз відвідала містечко Уркюп (Прокопіон), де спільно з Патріархом Варфоломієм помолились в домі св. Іоанна Руського, де святий проживав і звершував своє служіння. Також ієрархи відвідали храм святого великомученика Георгія, в якому при житті молився святий Іоанн.

Після завершення паломництва Патріарх Варфоломій разом з гостями відбули з аеропорту міста Невшехір до Константинополя, звідки делегація Української Православної Церкви повернулася на Батьківщину.

Просмотров: 1596

Залишити відповідь