Прихильники «Київського патріархату», заручившись підтримкою «Правого сектору», вирішили, що мають право на володіння храмом.

10 червня 2016 року прихильники «Київського патріархату» за силової підтримки радикалів з «Правого сектору» вчинили силове захоплення храму УПЦ на честь святого Іоанна Богослова, що у с. Колосова на Тернопільщині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Тернопільської єпархії.

Зранку 50 радикалів були завезені до Колосової аби підтримати захоплення
Зранку 50 радикалів були завезені до Колосової

Зранку до церкви були завезені близько 50 молодиків у камуфляжній формі та балаклавах, які оточили храмову споруду та не підпускали до неї місцевих парафіян. Згодом до них приєдналися інші прихильники «Київського патріархату», серед яких місцевих селян було не більше пари десятка осіб.

Розкольники, вводячи в оману громадськість, ніби вони є власниками храму, зрізали замок на дверях храмової будівлі та з гаслами «Слава Україні! Смерть ворогам!» увірвалися до церковного приміщення.

Раніше, 2 червня 2016 року Львівський апеляційний господарський суд позбавив громаду УПЦ Колосової права власності на місцевий храм. Судді вирішили, що передача церкви сільській парафії майже 10-річної давнини є незаконною. Пізніше, того ж дня, у іншій судовій інстанції Львова – апеляційному адміністративному суді – ухвалили упереджене рішення, що представник державної влади – голова Тернопільської облдержадміністрації – мав право перереєстровувати статут Свято-Іоанно-Богословської громади с.Колосова на статут «Київського патріархату».

Таким чином, судді не тільки позбавили вірян свого законного майна – храму, але й сприяли насильному переведенню парафіян УПЦ у розкол.

Нагадаємо, мешканці Колосової публічно зверталися до представників української влади з проханням захистити їх конституційне право вільно сповідувати свої релігійні переконання, яке на місцевому було рівні грубо порушено.

16
Прихильники “УПЦ КП” за силової підтримки “Правого сектору” захопили храм

Проте, варто наголосити, що до сьогоднішнього дня релігійна громада села звершувала богослужіння в храмі на підставі документу, згідно якого у 1992 році місцева влада надала громаді УПЦ Колосової право користування будівлею. Тож, рішення Львівського апеляційного суду з юридичної точки зору виглядає досить спірним. Проте ані наявність цього дозволу, ані відсутність рішення про передачу сільського храму громаді «Київського патріархату» не завадили церковним рейдерам у черговий раз захопити храм.

13
Селяни, яких ігнорує місцева влада, подаватимуть апеляцію до суду

Селяни обурені псевдозаконними діями церковних рейдерів і категорично відмовляються від почергових богослужінь з розкольниками, які їм намагається нав’язати місцева влада. За словами жителів села, їм важко уявити, щоб «священик Київського патріархату», який окрім того, що перебуває в розколі, так ще й не відповідає за поведінкою своєму сану, знаходився у святому храмі.

Наразі віряни Колосової подають апеляцію на рішення львівських суддів, аби в правовому полі підтвердити свої права на храм.

Просмотров: 1813

Залишити відповідь