14 червня у різних містах України відбулися заупокійні богослужіння за загиблими воїнами АТО

У своїй проповіді священики з різних єпархій Української Православної Церкви наголошують, що життєвий шлях воїна-християнина, має бути заснованим на самовідданості, любові до Бога, свого народу та своєї землі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

14 червня 2016 року в Кривому Розі вперше відбулися поминальні заходи з нагоди Дня вшанування учасників АТО.

Напередодні міська влада підтримала ініціативу солдатських матерів, сімей та ветеранів АТО заснувати цей пам’ятний день. Рішення про заснування пам’ятної дати підтримав виконком Криворізької міськради на засіданні 8 червня.

krest_ato-4Цього дня в Історико-меморіальному комплексі «Перемога» відбулося відкриття Пам’ятного Хреста на честь воїнів-криворіжців, які загинули у зоні збройного конфлікту на Сході. З благословення митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема, освячення Хреста звершили клірики храмів міста на чолі з головою Єпархіального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України протоієреєм Андрієм Будовський.

У заході взяли участь представники місцевої влади, учасники АТО, представники громадських організацій, духовенства, родичі загиблих воїнів і жителі міста.

Того ж дня у Кривому Розі на території військової частини №3011 Національної гвардії України відбувся мітинг, присвячений пам’яті загиблих воїнів. У Заході, що очолив начальник штабу полковник А. М. Артемчук, взяв військовий капелан протоієрей Андрій Будовський.

Перед покладанням квітів отець Андрій звершив заупокійну літію за спочилими військовими, після чого в проповіді зазначив: «Шлях воїна-християнина – це особливий шлях, який заснований на самовідданості, любові до Бога, свого народу та своєї землі. Воїн виконує наказ і повинен бути готовий завжди захистити, а якщо треба – і скласти голову «за друзів своїх». Послух воїна є справа благочестя, угодна Богові».

Також 14 червня у м. Вінниці відбулося урочисте відкриття пам’ятної меморіальної дошки на честь загиблих під час бойових дій у зоні АТО льотчиків-вінничан Героїв України підполковників Дмитра Майбороди та Костянтина Могилка.

У церемонії відкриття взяли участь священнослужителі Вінницької єпархії Української Православної Церкви на чолі з керівником Єпархіального відділу по зв’язках з громадськістю і представниками влади протоієреєм Валерієм Швецем. На заході були також присутні батьки загиблих, члени їх родин, офіцери командування Повітряних сил Збройних сил України, військовослужбовці, представники громадськості м. Вінниці.

229429403Священики звершили панахиду за загиблими новопреставленими воїнами, піднесли молитву за упокій душ усіх загиблих українських військових під час збройного протистояння на Сході, а також окропили святою водою меморіальну дошку на честь льотчиків.

По завершенню панахиди до присутніх звернувся секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко, котрий нагадав слова Господа Ісуса Христа: «Немає більшої любові над ту, коли хто віддасть душу свою за друзів своїх». Священнослужитель підкреслив, що загиблі льотчики мали саме таку любов, адже ціною власного життя вони врятували життя своїх побратимів (екіпажі обох літаків залишилися живими), а також мирних жителів, адже льотчики до останнього тримали руки на штурвалах своїх літаків, щоб не дати їм впасти на будинки мирних жителів.

Минулого тижня у різних районах Вінницької області священики УПЦ звершили відспівування українських воїнів, загиблих у зоні АТО: Леоніда Мазура, Володимира Косарєва та Володимира Тимчишина.

13446091_1182292288481602_1697707815_o-1024x76814 червня у селі Ощів на Волині місцеве духовенство на чолі з головою Єпархіального інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентином Марчуком поховали учасника АТО Володимира Павлюка – парафіянина сільського Хрестовоздвиженського храму. Провести новопреставленого в останню путь разом з духовенством зібралися представники місцевої влади села, бойові побратими, мешканці Ощіва, рідні та близькі.

Просмотров: 547

Залишити відповідь