Предстоятель молитовно вшанував пам’ять святих апостолів Петра і Павла у Києво-Печерській Лаврі

В урочистому богослужінні взяли участь архієреї та священнослужителі з різних регіонів України

12 липня 2016 року, у день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла, Блаженіший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

DSC_2712Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Вінницький і Барський Симеон; архієпископи: Білогородський Миколай, Гурій (Кузьменко), Бучанський Пантелеімон, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Яготинський Серафим, Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, Городницький Олександр, Дніпродзержинський і Царичанський Володимир; єпископи: Боярський Феодосій, Діонісій (Константинов), Бердянський і Приморський Єфрем, Фастівський Даміан, Вознесенський і Первомайський Олексій, Шепетівський і Славутський Євсевій, братія та гості обителі в священному сані.

Під час малого входу Предстоятель удостоїв кліриків столичних парафій богослужбових нагород.

Після читання Святого Євангелія Архіпастир звернувся до чисельних вірян, що зібралися під склепінням Великої церкви зі словом проповіді.

Відзначаючи це свято, Свята Церква оспівує образ грішників, що виправляються: в апостолі Петрі — того, хто відрікся від Господа, та розкаявся, в апостолі Павлі — того, хто противився проповіді Господній, але згодом сам увірував.

Петро — один із перших учнів Христа. До того, як Господь покликав його за Собою, святий апостол був простим рибалкою. Він залишив свій дім та сім’ю і пішов за Христом. За його твердість Іісус нарік йому ім’я Петро, що означає «камінь».

Апостол Павел до навернення у християнство був іудеєм і жорстоко переслідував Церкву Божу та спустошував Її. Та коли розкаявся, почав провадити праведне життя, проповідувати й творити дива.

Іконографічне зображення святих апостолів Петра і Павла
Ікона святих апостолів Петра і Павла

Обидва апостоли постраждали за віру Христову в один день у 67 році в Римі за часів правління імператора Нерона. Павел, як римський громадянин, був «усічений мечем» (тобто обезголовлений), Петро — розіп’ятий. Оскільки він вважав, що негідний бути розіп’ятим на хресті як Спаситель, його, за власним проханням, розіп’яли головою донизу.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За богослужінням Блаженніший владика звершив священицьку хіротонію над кліриком Обухівського благочиння Київської єпархії дияконом Євгенієм Захарченком. Також митрополит Павел хіротонісав у диякона Олександра Олексієвича для служіння у Деснянському благочинні столиці.

Після одпусту Предстоятель УПЦ привітав паству з великим святом на честь святих апостолів Петра і Павла, а також сказав слова вітання на адресу митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла, який цього дня відзначає день тезоіменитства.

Напередодні ввечері Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Просмотров: 1388

Залишити відповідь