Правильно жити – значить піклуватися в першу чергу про Небесне – Предстоятель УПЦ

10 липня 2016 року за недільним богослужінням Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звернувся до пастви з проповіддю про найголовніше в житті християнина.

Розмірковуючи над недільним Євангелієм (Мт. 6: 22-33) про те, що неможливо одночасно служити двом господарям – Богові й мамоні, Передстоятель зазначив: «Ми повинні на чільне місце поставити турботу про вічність».

«Людина, живучи в миру, має дві турботи – це турбота про вічність і про земне життя, й кожна з них повинна зайняти своє місце, – сказав Архіпастир. – Бог навчає нас тому, що турбота про вічне повинна бути на першому місці, як каже нам Господь сьогодні в Євангелії».

У проповіді Христа не говориться про те, що не слід займатися добуванням хліба або одягу. Святе Письмо, навпаки, повчає: якщо хтось не хоче трудитися, той хай і не їсть (2 Фес. 3:10). Таким чином, «Господь каже, що маючи ці турботи, ми повинні на чільне місце поставити турботу про вічність», – пояснив Блаженніший владика.

«Якщо людина дбає правильно – про те, щоб йти до Бога, щоб примиритися з Богом, а вже потім про якісь земні блага – то Господь посилає людині все, що їй потрібно, – зауважив Першоієрарх Української Православної Церкви. – Одному Він посилає багато, іншому менше, третьому мало, але незалежно від того, скільки людина має, вона залишається щасливою, оскільки у неї правильна турбота – про Небесне й про земне – вона живе правильним життям».

Така людина навіть, якщо має мало, здатна знайти головне – те, що потрібно для її внутрішнього світу – щастя, мир і радість. «Якщо людина ставить навпаки – першою турботу про багатство, а потім, коли є час – згадає про вічність, вона дійсно може зібрати дуже багато. Але скільки б вона не зібрала – вона буде нещаснішою з нещасних, – підкреслив Блаженніший Митрополит Онуфрій. – Тому турбота про Царство Небесне та правду Божу повинні бути на першому місці».

Просмотров: 861

Залишити відповідь