У Києво-Печерській Лаврі відбулася прес-конференція, присвячена Всеукраїнському Хресному ходу

Спікери УПЦ розповіли представникам ЗМІ про особливості цьогорічної ходи миру

15 липня 2016 року, на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася прес-конференція для представників ЗМІ стосовно резонансу, який виник навколо Всеукраїнського Хресного ходу. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У заході взяли участь голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент, голова Синодального юридичного відділу протоієрей Олекснадр Бахов, директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило.

Конференція розпочалася вшанування жертв теракту у французькому місті Ніцца, де 14 липня загинуло за останніми даними понад 80 осіб.

У всутпному слові Його Преосвященство відзначив, що цьогорічний Хресний хід є другим в сучасній історії  Української Православної Церкви. Молитовна хода присвячена Дню Хрещення Русі, тому 27 липня, напередодні свята, у Києві відбудеться урочисте богослужіння, яким завершиться хода. Було відзначено, що це святкування цьогоріч співпадає з 1000-річним ювілеєм давньоруського чернецтва на Афоні. «Саме тому з 21 по 23 липня делегація Української Православної Церкви на чолі з Предстоятелем вирушить на Святу Гору, де візьме участь у головних урочистостях з нагоди свята», – відзначив архієрей. Разом із тим, в урочистостях, присвячених Хрещенню Русі, в Києві візьмуть участь представники афонських монастирів, які доставлять в Україну святині Святої Гори, зокрема, ікони “Благословення святої гори Афон”, преподобного Антонія Києво-Печерського, преподобного Силуана Афонського.

Було також зауважено, що разом з духовенством та вірянами, котрі у великій кількості прибудуть до Києва, в урочистостях 27 липня візьмуть участь представники дипломатичних корпусів з різних країн світу.

Директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергій Шумило розповів про давню традицію хресних ходів в Україні та надав більш детальну інформацію стосовно програми святкових заходів. Зокрема, 24 липня в столиці пройдуть фотовиставка, присвячена історії Афону, концерт візантійського співу та презентація творів Паїсія Величковського українською мовою.

У свою чергу, голова Синодального юридичного відділу протоієрей Олекснадр Бахов підкреслив, що Всеукраїнський Хресний хід є «виключно мирним неполітичним заходом». Політичний резонанс, створений навколо молитовної ходи, за словами священика, має штучне походження та свідомо розпалюється політичними та громадськими діячами.

По завершенні виступу спікери відповіли на запитання журналістів.

Просмотров: 1256

Залишити відповідь