В Одесі радикали з погрозами спалити живцем не пустили вірян до Києва для участі в Хресній ході (відео)

Невідомі в камуфляжах, називаючи себе місцевим автомайданом, погрожували проколювати шини автобусів для паломників і спалювати їх

Увечері 26 липня 2016 року кілька десятків агресивно налаштованих людей в камуфляжі заблокували рух автобусів, які повинні були доставити віруючих УПЦ до Києва для участі у Всеукраїнській Хресній ході. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Одеської єпархії.

О 22:00 з Одеси був запланований виїзд 10 автобусів з понад 500 паломниками, щоб наступного дня приєднатися до інших учасників Хресного ходу.

Напередодні стало відомо про підготову провокації щодо силового зриву цієї поїздки: загрози надійшли від радикальної організації «Автомайдан Одеса», яка розмістила на своєму офіційному сайті заклики проколювати шини автобусів та підпалювати їх. Одеська єпархія завчасно звернулася до керівництва правоохоронних органів Одещини з клопотанням про запобігання цій провокації. Дані звернення були доставлені до відповідних інстанцій, де їх прийняли.12

Однак, на момент розміщення вірян у автобуси біля Свято-Пантелеймонівського Одеського чоловічого монастиря, з’явилися люди в камуфляжі, які стали заходити в автобуси, що підїхали, і відкрито погрожувати водіям, обіцяючи проколоти шини, розбити лобове скло і спалити автотранспорт. Причому, це робилося безпосередньо на очах співробітників СБУ і поліції, які не вживали жодних заходів для припинення злочину. Всі звернення до співробітників правоохоронних органів з боку водіїв, організаторів і учасників Хресного ходу повністю ігнорувалися. Користуючись цим, радикали глумилися над віруючими, викрикуючи погрози і брутальну лайку на їхню адресу. Благочинний Одеської єпархії протоієрей Павел Поліщук спробував напоумити екстремістів, сказавши їм про порушення свободи віросповідань, однак у відповідь почув від керівника цієї організації, що йому ці закони не потрібні. І він діє, як вважає за потрібне. Коли ж о. Павел послався на Конституцію України, де захищаються права віруючих, то і тут отримав у відповідь фразу про те, що той не визнає і основний Закон країни.

13620827_1094829730563314_278606456965523065_n-22При цьому були присутні й співробітники СБУ і поліції, які чули всі слова керівника т.зв. одеського автомайдану, але вважали за краще зробити вигляд, що їх не стосується ні порушення прав віруючих, ні демонстративне нехтування законами і Конституцією України. Все це викликало обґрунтоване здивування у сотень вірян, які висловили своє обурення тим, що стали скандувати заклики до припинення цієї провокації.

Нагадаємо, у лютому цього року невідомі вчинили навмисний підпал автомобіля голови Соціального відділу Одеської єпархії протоієрея Павла Поліщука

Побачивши таку реакцію, радикали відійшли в сторону, звідки продовжували загрожувати тим, хто все-таки зважився виїхати до Києва. Яскравим підтвердженням їхньої агресивної поведінки стало розміщення на тому ж сайті закликів влаштувати полювання на автобуси вже на всьому маршруті їх слідування. Зокрема екстремісти написали: «Побачиш автобус: блокуй його, поріж шини або кинь цегла в лобовуху .. !! Оголошуємо полювання !!))».

В Одесі радикали з погрозами зпалити живцем не пустили вірян до Києва для участі в Хресній ходіВикликає закономірне занепокоєння і розміщення на сайті радикалів докладної інформації про номери автобусів, їх приналежності, особистих даних власників і водіїв транспортних засобів. Цю інформацію на вимогу правоохоронних органів організатори Хресного ходу передали до відповідних інстанцій за кілька днів до цієї провокації.

Духовенство і віруючі Одеської єпархії в черговий раз звертаються до Президента України, як гаранта Конституції, керівництву країни, депутатам всіх рівнів, до міжнародних правозахисних організацій і ОБСЄ з клопотанням про захист конституційних прав громадян України.

У прес-службі єпархії також закликають духовенство і віруючих не піддаватися на провокації, посилити молитву за мир в Україні та подолання ворожнечі і ненависті, про процвітання Одещини.

Незважаючи на провокацію, частина автобусів з віруючими, які вирішили взяти участь в молитві за мир в Україні, все-таки залишила Одесу – дізнавшись про плани активістів, їх вирішили відправити раніше. На даний час вони вже без перешкод дісталися до Києва.

Як стало відомо сьогодні вранці, декілька автобусів заблокували на виїзді у містах Роздільне та Котовськ Балтської єпархії.

Нагадаємо, 25 липня, Всеукраїнський хресний хід пройшов на в’їзді в Бориспіль повз блок-пост агресивно налаштованих радикалів.

За використання фотоматеріалів USI Online

Просмотров: 2339

1 коментар

Залишити відповідь