Блаженніший Митрополит Онуфрій: Святий Іоанн Вишенський є прикладом для журналістів (відео)

27 липня 2016 року, перед початком молебню з нагоди Дня Хрещення Русі, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій поспілкувався з представниками українських ЗМІ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Під час брифінгу журналістів цікавили питання, пов’язані зі спадщиною святого князя Володимира і місцем Церкви в сучасному суспільстві, про торжества з нагоди 1000-ліття давньоруського монашества на горі Афон, зв’язок з цим святим місцем та про очікувану канонізацію преподобного старця Іоанна Вишенського.

«Святий рівноапостольний князь Володимир – просвітитель Русі»

IMG_2560«Завтра великий день для нашої української землі – день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – національне свято», – зазначив Його Блаженство. Святий князь Володимир є хрестителем та просвітителем усіх земель руських, він привів нас до світлої віри та пізнання вічного Бога, творця видимого і невидимого світу. «Ми дякуємо Богові за те, що Він подарував нам цього великого святого, який зробив таку велику духовну справу», – підкреслив Митрополит Онуфрій та додав: «І сьогодні ми зібралися тут, біля пам’ятника святому князю, аби помолитися йому, щоб він випросив у Бога благословення, мир та злагоду для Української землі».

На питання про те, чи треба боятися провокацій у цей святковий день Блаженніший Митрополит Онуфрій лаконічно відповів: «Треба боятися Бога».

Про що мають задуматись люди, відзначаючи такі святкові дати?

24«Я думаю, що людина у таких великих святкових подіях повинна згадати про те, для чого вона створена Богом – про її призначення. А призначення людини – це вічне життя на небі і земне життя у період приготування себе до того вічного життя. І свято як раз нагадує нам про те, що той, хто живе з Богом, хто живе по Божим заповідям – він сподобляєтся такої честі, якої сподобився князь Володимир».

Зв’язок цьогорічних урочистостей із святкуваннями на горі Афон

37«Цього року, окрім Дня Хрещення Русі, ми святкуємо 1000-ліття давньоруського чернецтва на святій горі», – нагадав Предстоятель УПЦ. «Зв’язок з Афоном у нас живий і непереривний: преподобний Антоній, засновник нашого чернечого життя в Україні та всій Русі, розпочав свій молитовний шлях на Афонській горі. Там він навчився високої духовної культури та приніс її до нас, на нашу землю. Преподобний заснував у Києві обитель і від неї, нині – Києво-Печерської Лаври – пішли інші монастирі, які сьогодні є на нашій Українській землі.

Значення афонського подвижника Іоанна Вишенського для Української Церкви

23Преподобний Іоанн Вишенський жив на горі Афон усамітненим життям. Він дуже активно брав учать у тих історичних процесах, які були пов’язані із збереженням чистоти Святої Православної віри. Він виступав проти єресей і неправдивого віровчення, він відстоював чисту Святу Православну віру, якою жив сам і за допомогою якої став святим.

На питання, чи можна старця Іоанна назвати покровителем журналістики, Його Блаженство відповів: «Думаю, що можна, тому що він є прикладом для журналістів у тому, як потрібно орієнтуватись на істину, а не на якісь інші орієнтири».

Просмотров: 645

Залишити відповідь