Представник Константинопольського Патріарха на Володимирській гірці нагадав про право кожного віруючого вільно сповідувати релігію без жодного втручання з боку влади

28 липня 2016 року, під час урочистого заходу з нагоди Дня Хрещення Русі, що відбувся на Володимирській гірці столиці, представник Константинопольського патріархату архієпископ Тельмісський Іов виступив перед присутніми Предстоятелем УПЦ, Президентом України, урядовцями, суспільними та релігійними діячами з вітальним словом. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Високопреосвященство від імені Святійшого Патріарха Варфоломія та Священного Синоду Константинопольської Церкви привітав зібрання зі святом Хрещення Русі.

29
Архієпископ Іов під час урочистого богослужіння в День Хрещення Русі у Києво-Печерській Лаврі

Було відзначено, що Константинополь відіграв важливу роль в житті Київської Русі. Звідси вона прийняла хрещення та до кінця 17-го століття підпорядковувалася Царгородській патріархії. «Через це хрещення, Київська Русь досягнула нове життя, – сказав ієрарх. – Через своє хрещення, Київська Русь отримала від Візантії не тільки встановлення церковного життя, але й все хороше і цінне для суспільства: письменність, мистецтво, освіту, закон, справедливість, мир і навіть скасування смертної кари».

Владика Іов підкреслив, що Свята і Велика Церква Христова не перестає молитися і діяти для відновлення миру в Україні. «Проти розділення та розколів, що розривають незшитий хітон (див. Ін. 19:23) Тіла Христового тобто Церкви, – підкреслив архієрей, – вона не перестає заступатися і працювати для відродження єдності церковного тіла».

Звертаючи увагу присутніх на важливість щирої співпраці Церкви і держави заради єдиної людської гідності, владика Іов нагадав усім присутнім, що Церква в той же час засуджує етнофілетизм, цебто релігійний націоналізм. «Фундаментальним правом є захист засади релігійної свободи в усіх її вимірах, – наголосив представник Константинопольського патріархату, – тобто … вільно практикувати свої релігійні обов’язки без жодного втручання з боку громадської влади, а також зі свободою публічно навчати релігії та забезпечувати умови діяльності релігійних громад».

Спираючись на постанови Собору, що відбувся цього літа на Криті, архієпископ Іов висловив позицію Вселенської патріархії стосовно насильства, що розвивається сьогодні по всьому світі, зокрема і в Україні. «Ми молимося за мир та справедливість у стражденних країнах Африки та в Україні, – зазначив ієрарх– Ми вмовляємо всі причетні сторони, незалежно від їхніх релігійних переконань, працювати заради примирення та поваги до прав людини і, передусім, захистити божественний дар життя. Війна та кровопролиття мають припинитися, справедливість має взяти гору, щоб повернути мир та вможливити повернення тих, хто був вигнаний із прадідівських осель».

Просмотров: 1239

Залишити відповідь