Блаженніший Митрополит Онуфрій: Матір Божа випросить нам мир і Боже благословення

У своїй проповіді у день свята на честь Почаївської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Онуфрій наголосив, що Богородиця завжди була покровителькою усіх страждених, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Пречиста Діва Богородиця покровителька всіх тих, хто приходить до неї і просить благодатного заступництва», — підкреслив він.

pochaev10Розповівши про історію чудотворного образу Божої Матері «Почаївська», Його Блаженство зазначив, що свято в честь цієї ікони було встановлено ще в 1675 році — на згадку про подію визволення Успенської Почаївської Лаври від турецької облоги.

У своєму слові до багатотисячної пастви, Предстоятель нагадав про важливу сучасну сторінку з історії чудотворного образу. Він розповів, що в липні цього року відбувся Всеукраїнський хресний хід, який стартував на заході та сході країни. Молитовні ходи супроводжували великі святині — Почаївська та Святогірська ікони Богородиці.

«Дві головні святині України цього року були принесені в Київ хресним ходом. Через ці образи Сама Божа Матір відвідала столицю нашої держави. Це був великий хід за мир в нашій державі, за любов, за терпіння між нами», — сказав Блаженніший владика.

У своєму інтерв’ю митрополит Почаївський Володимир, зокрема, зазначив, що кожен Хресний хід — це жертовний подвиг.

Предстоятель висловив надію, що ця молитва не залишиться не почутою.

«Ми продовжуємо молитися, щоб Господь послав нам мир – перш за все, в наші серця, а потім в наші сім’ї, а далі в нашу державу, — зазначив він. — Ми віримо, що Матір Божа випросить для нас Божий мир і Боже благословення».

Історія Почаївської ікони Божої Матері сягає середини XVI століття, коли майбутній Константинопольський патріарх Неофіт, перебуваючи на теренах сучасної Тернопільщини, подарував її поміщиці Анні Гойській, котра прихистила його в своєму помешканні на ночівлю. У 1597 р. чудотворна ікона була передана Почаївській Лаврі. Влітку 1675 року, під час Збаразької війни з турками, за молитвами перед чудотворним образом обитель була врятована від навали татарського хана Нурредина. Ікона дотепер зберігається в Почаївській Лаврі.

Просмотров: 1697

Залишити відповідь