Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив святкове богослужіння у Почаївській Лаврі (фото)

Разом з Предстоятелем УПЦ тисячі вірян з усієї України та закордону молитовно вшанували чудотворний образ Пресвятої Богородиці

5 серпня 2016 року, у день свята на честь Почаївської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Преображенському соборі Свято-Успенської Почаївської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Перед початком богослужіння Блаженніший владика відвідав святині обителі: мощі преподобних Іова та Амфілохія Почаївських, а також вклонився стопі Пресвятої Богородиці.

4Його Блаженству співслужили митрополити: Хустський і Виноградівський Марк, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Вишгородський і Чорнобильський Павел, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври; Рівненський і Острозький Варфоломей, Тернопільський і Кременецький Сергій, Черкаський і Канівський Софроній, Миколаївський і Очаківський Питирим, Білоцерківський і Богуславський Августин, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Почаївський Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври, митрополит Іов (Тивонюк); архієпископи: Чимкентський і Таразький Єлевферій, Бакинський і Азербайджанський Олександр, Бучанський Пантелеімон, Петергофський Амвросій, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Володимир-Волинський і Ковельський Володимир; єпископи: Львівський і Галицький Філарет, Банченський Лонгин, Конотопський і Глухівський Роман, Ірпінський Климент, Шепетівський і Славутський Євсевій, Івано-Франківський і Коломийський Тихон, Золотоношський Іоанн, Камінь-Каширський Нафанаїл, а також братія та гості Лаври в священному сані.

Почаївська ікона Божої Матері
Почаївська ікона Божої Матері

Історія Почаївської ікони Божої Матері сягає середини XVI століття, коли майбутній Константинопольський патріарх Неофіт, перебуваючи на теренах сучасної Тернопільщини, подарував її поміщиці Ганні Гойській, котра прихистила його в своєму помешканні на ночівлю. У 1597 р. чудотворна ікона була передана Почаївській Лаврі. Влітку 1675 року, під час Збаразької війни з турками, за молитвами перед чудотворним образом обитель була врятована від навали татарського хана Нурредина. Ікона дотепер зберігається в Почаївській Лаврі

За богослужінням молилися тисячі вірян з різних регіонів України та закордону.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до чисельної пастви з проповіддю.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні та за упокій душі новопреставленого схиархімандрита Ієремії, ігумена Руського на Афоні Свято-Пантелеімонівського монастиря.

Вчора відійшов до Господа ігумен Афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря схиархімандрит Ієремія (Альохін). Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив в усіх єпархіях Української Православної Церкви піднести молитви за упокій душі новопреставленого ігумена.

На сам кінець урочистого богослужіння відбувся хресний хід з Почаївською іконою Божої Матері до Успенського собору Лаври, де був звершений святковий молебень.

Нагадаємо, напередодні вшанування Почаївської ікони Богородиці до Лаври прибуло понад 3 тисячі паломників. Раніше повідомлялося, що 2 серпня 2016 року, відбулася восьмитисячна Хресна хода з чудотворною іконою Божої Матері «Почаївська», яка пройшла з урочища Вірля села Савчиці Тернопільської області до Свято-Успенської Почаївської Лаври

Просмотров: 4993

Залишити відповідь