«Правий сектор» вже понад рік розпалює міжрелігійну ворожнечу в країні — правоохоронці не втручаються

Останні провокації проти своїх співгромадян — віруючих Української Православної Церкви — радикали влаштували в Тернополі та Черкасах. 

7 серпня — біля тернопільського кафедрального собору УПЦ, 9 серпня — під час хресної ходи вірних в Черкасах. Про це повідомляє  Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Нагадаємо, що перший особливо обурливий інцидент за їх участю відбувся минулого року. 21 вересня в с. Катеринівка на Тернопольщині від агресивних дій праворадикалів постраждало 15 чоловік — одна особа з важкими травмами була госпіталізована, деякі постраждалі отримали заломи кінцівок. За тим, як злочинці за допомогою кийків допомагали розкольникам захопити храм, спостерігали представники місцевого підрозділу МВС. Наразі, ніхто із радикалів не відбув належного покарання за свої злочинні дії.

Пізніше «Правий сектор» неодноразово брав активну участь в рейдерських захопленнях храмів УПЦ представниками «Київського патріархату». І жодного разу їхня протизаконна діяльність не отримала належної оцінки ані представниками правоохоронних органів, ані місцевої влади.

Варто наголосити, що діяльність цього формування вже давно викликає занепокоєння у Європейської спільноти.

Так в листопаді 2015 року, звітуючи про гуманітарну ситуацію на сході України, комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжніекс, зокрема сказав: «Усі військові формування, які не були повністю інтегровані до складу регулярних збройних сил або поліції, і продовжують надалі діяти за межами регулярного командування, повинні бути роззброєні і розпущені без зволікання». Як відомо, збройні групи «Правого сектору» відмовилися увійти до складу ЗСУ або МВС.

Тим не менше радикали продовжують почувати себе досить впевнено, особливо на мирній території України, та з тими, хто їм не може дати відсічі. Відчуваючи безнаказаність, вони почали все більш зухвало розпалювати ворожнечу щодо Української Православної Церкви та Її вірних.

На початку червня 2016 року на власній сторінці в соціальних мережах активісти Тернопільського осередку «Правого сектору» вихвалялися тим, як захоплювався храм у селі Колосова й навіть розмістили зухвалий фоторепортаж.

Ще через два місяці представники цього ж осередку вже вийшли на вулиці Тернополя і розклеїли агітки по всьому місту із закликом до тернопільчан долучитися до їхніх беззаконь. Свої провокації проти віруючих і духовенства УПЦ вони влаштовували біля тернопільського кафедрального собору протягом червнясерпня в основному під час недільних Божественних літургій. Горе-активісти поширювали листівки, сповнені брехні і наклепів, та вдавалися до образ вірян брутальною лайкою. За усім цим спостерігали і традиційно не втручалися представники правоохоронних органів.

Варто нагадати, що ті ж самі люди неодноразово намагалися зірвати Всеукраїнський хресний хід за мир в Україні, який проходив у липні 2016 року територією України. А вчора, 9 серпня, вони влаштували чергову провокацію під час місцевого хресного ходу в Черкасах.

Хресний хід з образом Божої Матері «Черкаська»
Хресний хід з образом Божої Матері «Черкаська»

Цього дня тут відбулися урочистості на честь знаменної події – з’явлення Божої Матері над майбутнім Михайло-Архангельським собором та річниці архієрейської хіротонії Митрополита Черкаського і Канівського Софронія. По завершенні Божественної літургії відбулася велелюдна Хресна хода навколо Соборного парку, під час якої були виголошені молитви за мир в Україні. Як повідомляють у прес-службі єпархії, дисонансом до цих святих молитов стала акція декількох місцевих активістів «Правого сектору», які пікетували православних черкащан.

Фрагмент фото/сайт "ПС"
Фрагмент фото/сайт “ПС”

Самі ж радикали написали в себе на сайті так: «Хода відбувалася під наглядом націоналістів “Правого сектору” Черкащини». У своєму меседжі вони не оминули нагадати й про те, що виступають за утворення помісної церкви, «яка буде джерелом істинної віри українських християн».

Досить абсурдно виглядає ситуація, коли декілька радикально налаштованих активістів намагаються контролювати процесію в десятки разів більшу за їхнє зібрання та вирішувати яка віра є істинною. Не менше подиву викликає і поведінка правоохоронців, які дозволяють купці представників неформального напіввоєнізованого угрупування в балаклавах перешкоджати віруючим найбільшої релігійної конфесії реалізовувати своє конституційне право на вільне віросповідання.

При цьому представники «Правого сектору» погрозами вірянам УПЦ себе не обмежують. Пресинг вони нещодавно пообіцяли влаштувати міському голові Обухова Олександру Левченку. Він викликав їх гнів тільки лиш тим, що дав розпорядження прибрати проплачений радикалами, провокативний білборд з наклепом і образами на адресу Православної Церкви.

Просмотров: 931

1 коментар

  1. Коли Українська Православна Церква одним фактом свого існування викликає припадки біснування у деяких членів “Правого сектору”, це свідчить про те, що саме в УПЦ присутня Божа благодать, яка й спричиняє таку неконтрольовану поведінку у духовно хворих людей.

Залишити відповідь