На Преображення розпочнуться дві масштабні хресні ходи до Почаївської Лаври

Цього місяця західними єпархіями УПЦ проходять традиційні велелюдні хресні ходи

18325a37bf525b9d88d51a3441669c72_XL19 серпня 2016 року, в день Преображення Господнього, з Кам’янець-Подільського розпочнеться молитовна хода до Свято-Успенської Почаївської Лаври, історія якого налічує більше ніж 100 років. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Кожного року після святкової Літургії у кафедральному соборі Кам’янця-Подільського на честь святого благовірного князя Олександра Невського віряни вирушають у дорогу. Прийти до Почаївської обителі вони мають на її престольне свято – Успіння Пресвятої Богородиці.

За багаторічну історію хода збирала тисячі паломників, які долали шлях від Кам’янець-Подільського до Почаєва в 210 км. У хресному ході щорічно беруть участь віруючі Кам’янець-Подільської, Чернівецької, Волинської, Одеської та інших єпархій УПЦ, а також паломники з закордону. Хресну ходу віряни мають подолати за тиждень.

IMG_3703-1024x576

Цього ж дня з Браїлівського Свято-Троїцького жіночого монастиря Вінницької єпархії вирушить ще одна традиційна молитовна хода до Почаївської обителі.

Після святкової Божественної літургії, трапези та молебню за подорожуючих паломники вирушать у маршрут протяжністю 275 км. Прийти до обителі вони мають також  до свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Примітно, що ця хресна хода проходить не автомобільними шляхами, а по бездоріжжю.

Минулого року хресна хода увійшла в Почаїв в кількості близько 500 учасників, проте багато людей долучалося до неї протягом усього шляху. Мешканці сіл, повз які проходив Браїлівський хід, приєднувались до нього по своїх можливостях.

Цей молитовний хід пройде вже 15-й рік поспіль. Кількість паломників, які хочуть долучитися до нього, з кожним роком зростає.

15 серпня 2016 року пройшов хресний хід на Іосафатову долину, що поблизу села Голинчинці Шаргородського району на Вінничині.

Молитовна хода розпочалася біля храму на честь святого великомученика Димитрія Солунського. Її очолили митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр та єпископ Іванківський Кассіан.

Разом з владиками до місця явлення Богородиці пройшли священики різних єпархій, а також тисячі прочан. За традицією паломники пронесли цим шляхом хрести аби по можливості виконати заповіт Божої Матері.
У Долині хрестів відбулася святкова Божественна літургія. До архієреїв, які пройшли ходою, долучилися митрополит Вінницький і Барський Симеон та архієпископ Бучанський Пантелеімон.

Історична довідка:

З історії села Голинченці відомо, що до XVII століття на місці Іосафатової долини був непрохідний ліс. В той час Подільські землі були окуповані Турецьким султанатом. Люди шукали притулку в Калинівському православному монастирі неподалік Шаргорода, проте обитель також була в небезпеці. За переказами, Божа Матір, з’явившись деяким ченцям уві сні, благословила їх йти у бік ранкової зорі і там шукати порятунку. Братія разом з великою кількістю людей попрямували на схід і зупинилися перепочити біля колодязя. У сновидінні ченцям знову явилась Богородиця та благословила округу.

Багато років потому, у 1923 році Божа Матір явилася на цьому місці пастуху Якову, який часто молився біля колодязя та обливався цілющою водою. Одного разу він побачив у воді відображення Богородиці з Дитино. Пастух устиг запитати: «Матір Божа, що нам робити?», а у відповідь почув: «Христа славте, хрести ставте!»

З тих пір на Іосафатовій долині почали з’являтися хрести – їх несли люди з навколишніх сіл, а згодом і з різних регіонів України та навіть з Далекого Сходу. Радянське керівництво стало турбуватися з приводу появи великої кількості хрестів в долині. Згодом, у 1925 році у Вінниці судили 9 священиків і 18 мирян. У хроніках відображено, що процес мав назву «Справа про хрести на Іосафатовій долині».

Відновили традицію хресних ходів у долину у 2006 році. 15 серпня 2006 року тисячі чоловік вперше прийшли в Іосафатову долину з хрестами, іконами і хоругвами, щоб засвідчити свою віру в Христа і згадати чудесне явище Божої Матері. Були паломники з усіх куточків Вінницької єпархії, також приїжджі з інших регіонів України, Молдавії, Білорусі і Росії.

7 серпня 2016 року, з благословення митрополита Волинського і Луцького Нифонта, у Луцьку відбувся традиційний Хресний хід від храму Всіх святих землі Волинської до Свято-Покровського кафедрального собору.

Молитовна хода пройшла центральними вулицями міста. Прочани перенесли до собору копію чудотворної ікони Божої Матері «Пантанасса», ковчежець із часточками мощей святих угодників, ікону Покрова Пресвятої Богородиці та ікону Всіх святих землі Волинської.

Біля меморіального комплексу «Вічна слава» духовенство разом з вірянами помолилися за упокій душ воїнів, які поклали життя під час виконання свого військового обов’язку.

Нагадаємо, напередодні святкування на честь Почаївської ікони Богородиці до обителі прийшли 3 хресні ходи з різних областей західної України та з-за кордону. Безпосердньо в день свята, 5 серпня, за урочистими богослужіннями молилось понад 20 тисяч паломників.

Просмотров: 1729

Залишити відповідь