Острозького князя преподобного Феодора особливо вшанували в його рідному місті (фото)

24 серпня – день пам’яті преподобного Феодора, князя Острозького. 25 років святкування в честь святого праведника збігаються з днем Незалежності України. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує репортаж прес-служби Рівненської єпархії.

IMG_20160824_123231Пам’ять преподобного Феодора, князя Острозького, по-особливому згадують у його рідному місті 24 серпня. Мало кого із православних острожан можна цього ранку побачити на заходах, присвячених Дню Незалежності – спершу всі йдуть вклонитися чесним мощам свого святого земляка.

Замкова гора, Богоявленський собор, вежі замку князів Острозьких – всі ці місця пам’ятають і кроки маленького Феодора, первістка великого князя Данила Острозького, і роки, коли очільником Волинських земель став сам майбутній святий.

Цього року вшанувати пам’ять великого захисника Православ’я, «наставника монахів та співбесідника ангелів», як Церква називає свого святого, зібралися сотні острожан та паломників із різних куточків Волині і Рівненщини. Сонце ще тільки сходило над Круглою вежею, як на Замкову гору почали потроху сходитися віряни – різного віку та соціального статусу, вони, кожен по-своєму люблять преподобного Феодора. І моляться до нього, як до рідної і близької людини, яка знає всі біди і проблеми, втішить, почує і підтримає.

– Допомоги святого Феодора прошу, коли маю труднощі фінансового плану, – каже мешканка сусіднього міста Нетішин, Ольга. – Ви знаєте, якось так все управляється, Господь допомагає, чує молитви свого угодника. Завжди знаходяться можливості вирішити проблеми.

IMG_20160824_122539Ірина та Олексій – молода сім’я, а юний чоловічок у візочку – Феодор. Йому 3 роки, і свій день народження хлопчик уже втретє зустрічає тут, на Замковій горі. – Намагаємося приводити сина сюди кожного разу, це ж наш небесний покровитель.

Чотирирічна Вероніка сама привела батьків і сестричку на свято. Сім’я – прихожани Свято-Воскресенського храму міста. – Розповіла доньці про життя святого Феодора, для неї це – як казка, – каже Олена, мама дівчинки. – Тож вже тиждень просить нас відвести її «в собор», от і прийшли помолитися сюди.

IMG_20160824_101124Урочисту Службу в Богоявленському соборі, який зводив сам преподобний князь, сьогодні очолив правлячий архієрей Рівненщини, Високопреосвященніший митрополит Варфоломій (Ващук) у співслужінні собору з понад трьох десятків священиків.

Рака з чесними мощами преподобного Феодора впродовж богослужіння стояла посеред храму і весь час, доки тривала Божественна Літургія, до неї не припинявся людський потік.

Опісля, на плечах священиків святі мощі Хресною ходою обнесли довкола Богоявленського собору. Віряни зізнаються, що особливі почуття переповнюють душу, коли усвідомлюєш – Хресний хід іде тими ж стежками, де ходив і сам преподобний князь Феодор.

– Сьогодні ми вшановуємо світоча нашої землі, – звернувся до присутніх митрополит Варфоломій. – Ми згадуємо пам’ять князя, який мужньо боронив свій край, полководця, військову звитягу якого поважала вся Європа. Від його знамен втікали тевтонські лицарі й татарські орди. Статки Федора Острозького перевершували королівські. Але почувши голос Божий у своїй душі, великий князь залишив усе і пішов за Христом. Він усе своє життя поклав для того, щоб мир і злагода були в його державі, а на схилі літ знайшов і мир душевний – у Святій Печерській обителі.

Схоже, що душевний мир знайшли сьогодні і священнослужителі, і віряни – тут, на Замковій горі, за молитвами і ходатайством до Господа великого князя Острозького – преподобного Феодора.

Просмотров: 614

1 коментар

  1. Да-а, один из древнейших и славнейших западнорусских родов, столп Православия и Руси в борьбе с окатоличиванием и полонизацией православных. Великое имя и жизнь, отданная Богу… Моли Бога о нас, святый преподобный Феодор, князь Острожский… в нынешнюю годину предательств и измен…

Залишити відповідь