Шахрай, який називає себе кліриком УАПЦ, намагається заволодіти земельною ділянкою в центрі Ужгорода

Заборонений за розкол священик, який вже давно мав би понести кримінальну відповідальність за шахрайство, користується підтримкою місцевих органів влади лише тому, що належить до «правильної конфесії».

Сергій Уманців, фото з особистої сторінки у фейсбук
Сергій Уманців, фото фейсбук

Вже другий рік поспіль віряни ужгородського храму на честь святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги захищають право на власну парафію від незаконних дій клірика Карпатської єпархії УАПЦ Сергія Уманціва, який був заборонений у священнослужінні в УПЦ і навіть у «Київському патріархаті». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За період з 2002 року Сергій Уманців змінив підлеглість релігійної громади, яку він очолює вже чотири рази.

Ще у 2004 році Уманців вирішує створену ним громаду «УПЦ КП» перевести у підпорядкування Українській Православній Церкві. Тоді було перереєстровано статут парафії рівноапостольних князя Володимира Великого та княгині Ольги у новій редакції. Новоутвореною громадою УПЦ було укладено договір про оренду земельної ділянки , яка й стала приводом для конфлікту.

Сучасний вигляд орендованої ще 1 2оо2 році ділянки під будівництво храму
Сучасний вигляд орендованої ще у 2002 році ділянки під будівництво храму

За словами адвоката єпархії Дмитра Гриньова, є низка документів, які підтверджують те, що настоятель зловживав своїм положенням і обманював парафіян, використовуючи гроші на будівництво не за призначенням. Зокрема, він не сплачував ані за оренду ділянки, ані за проектні роботи по будівництву храму, звітуючи перед громадою, що дані зобов’язання виконуються.

Тож, наприкінці 2013 року указом архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора священик Сергій Уманців був звільнений з посади настоятеля та за порушення церковних канонів заборонений у священнослужінні. Останній з кількома особами натомість вирішив змінити юрисдикцію та перейшов в «УПЦ КП». Чисельну ж парафію, яка станом на кінець 2014 року нараховувала 155 вірян, з благословення архієрея очолив протоієрей Василій Мищак.

Попри заборону у священнослужінні та зняття з посади настоятеля, Уманців продовжив претендувати на парафію УПЦ.

Пізніше виявилося, що він з декількома однодумцями подав до суду позов про скасування статуту громади Української Православної Церкви на честь святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги. Під час самого судового розгляду, ініційованого Сергієм Уманцівом, відкрився факт підробки документів.

Заява Петракі Олени Андріївни
Заява Петракі Олени Андріївни

«Виступаю я 10 лютого 2016 року на засіданні суду і тут мене парафіянка штовхає легенько ззаду і каже «а я позов не подавала»,— розповів адвокат Мукачівської єпархії . — Звіряю паспорт і код — виявляється цей позивач дійсно фігурує у справі. А перед тим Уманців сказав, що усім позивачам було повідомлено про розгляд цієї справи. Прямо під час цього засіданні жінка подала заяву про відмову від позову, у якій, зокрема, зазначила: «Я, Петракі Олена Андріївна, відмовляюся від адміністративного позову, поданого до Закарпатського окружного суду 22 червня 2015 року від мого імені на тій підставі, що про даний позов мені стало вперше відомо в залі суду 10 лютого 2016 року. Даний адмінпозов не підтримую, оскільки він підписаний не мною, а іншою особою»».

Відмовилися від позовів й частина інших позивачів, про що свідчать відповідні клопотання. А один із так званих «позивачів» взагалі, як виявилося, перебуває в СІЗО з 2011 року. В той же час адвокат, який займався підробкою документів, та інші позивачі на останні засідання суду не з’явилися.

Варто зазначити, що свого часу, аби уникнути загострення протистояння, у Мукачівській єпархії УПЦ вирішили піти на поступки та запропонували розділити земельну ділянку на дві рівні части для УПЦ та новоутвореної громади священика Сергія Уманціва, який через заборону у «Київському патріархаті», в черговий раз змінив юрисдикцію та перейшов у «Карпатську єпархію УАПЦ». На даний момент це питання знаходиться на розгляді у міській раді Ужгорода.

А поки що псевдосвященик намагається діяти власними методами. Наприкінці липня на даній території відбувся акт вандалізму та святотатства.

Напередодні святкування престольного свята на честь святого рівноапостольного князя Володимира молоді люди з бензопилами знищили та вщент потрощили літню каплицю, встановлену вірянами УПЦ, яка була призначена для святкового богослужіння. Прихожанами та мешканцями прилеглих до території храму багатоповерхівок було ідентифіковано зловмисників. Ними виявились прибічники новоутвореної громади УАПЦ.

Тим не менше, каплиця була відновлена. Незважаючи на спробу зірвати богослужіння у день святкування пам’яті Хрестителя та рівноапостольного князя Володимира, у торжествах взяла участь велика кількість парафіян храму та гостей із сусідніх парафій Ужгорода та району.

Прихильників же Сергія Уманціва прийшли одиниці, що говорить про реальну ситуацію більше, аніж будь-які провокативні заяви останнього чи його прибічників, які він не соромиться робити для деяких ЗМІ.

ArticleImages_64370_04
фото risu.org.ua

При цьому він відверто маніпулює фактами та наводить наклеп на УПЦ, в якій прослужив майже 10-ть років. Про свою шахрайську діяльність, завуальовану підробкою документів, відвертим ігноруванням закону та злочинними діями, воліє не говорити.

Очевидно, що заборонений у служінні священик поставив власні амбіції та бажання наживи вище від міжконфесійного миру в регіоні. За злочини, які вчинив даний чоловік, пересічний громадянин вже давно мав би понести кримінальну відповідальність, але, схоже, місцева влада готова закрити очі на всі злодіяння останнього тільки тому, що він належить до «правильної конфесії».

Просмотров: 1250

Залишити відповідь