Архієреї УПЦ взяли участь у возведенні на кафедру єпископа Польської Православної Церкви

Цими днями в Польщі вшановували пам’ять священномученика Максима Горлицького (Сандовича) та відзначили 90-річний ювілей повернення Лемківщини до Православної Церкви

5 та 6 вересня 2016 року, на запрошення єпископа Перемишльського і Горлицького Паісія, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та єпископ Львівський і Галицький Філарет взяли участь в урочистостях з нагоди дня пам’яті священномученика Максима Горлицького (Сандовича), що пройшли у польському місті Горлиця. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на прес-службу Львівської єпархії.

04
мощі сщмч. Максима Горлицького

У день свята, 6 вересня, у Свято-Троїцькому храмі міста відбулася Божественна літургія, яку очолив архієпископ Люблинський і Холмський Авель. Разом з архієреями УПЦ Його Високопреосвященству співслужили єпископ Семятицький Георгій і духовенство з Польщі, України та Сербії.

Священномученик Максим (Сандович) був ревним проповідником та захисником православної віри на лемківській землі (сучасна територія Закарпатської області та частково Польщі й Словаччини). За відстоювання прав православного населення на власне віросповідання та історію він потерпав від переслідувань з боку австро-угорської влади. 6 вересня 1914 року у Горлиці, без будь-яких слідчих дій, австро-угорські жандарми з особливою жорстокістю стратили священика на очах його вагітної дружини. У вересні 1994 року Польська Православна Церква почислила до лику святих священомученика Максима (Сандовича). Його рештки були перенесені до Свято-Троїцього храму у Горлиці.

Під час урочистого богослужіння архієпископ Володимир і єпископ Філарет взяли участь у возведенні Преосвященнішого єпископа Паісія на Перемишльську і Горлицьку кафедру.

За Богослужінням була присутня місцева влада та чисельні віряни.

Після Літургії був звершений хресний хід з мощами сщмч. Максима навколо храму. На завершення свята владика Паісій подякував усім архіпастирям за спільну молитву та нагородив їх орденами Польської Православної Церкви на честь священномученика Максима (Сандовича).

Також у цей день був відзначений 90-річний ювілей повернення Лемківщини до Православної Церкви.

Фото прес-служби Львівської єпархії

Просмотров: 2024

Залишити відповідь