Ніякий зовнішній знак не порушує духовного здоров’я людини, якщо не стає наслідком свідомої зради Христу – керуючий справами УПЦ

Час сповідніцтва, про який йдеться в Апокаліпсісі (гл.13-14), настане тоді, коли звуження меж свободи, здійснюване в тому числі засобами електронного контролю, призведе до неможливості вільного сповідування віри Христової. А законодавчі, політичні та ідеологічні акти, обов’язкові для виконання, стануть несумісні з християнським способом життя.

Про це нагадав керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній під час роботи круглого столу з питань духовної безпеки в інформаційному суспільстві, що відбувся в Свято-Успенській Києво-Печерскій Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Центр інформації УПЦ.

Кожен громадянин має право обирати альтернативну форму обліку

phoca_thumb_l_img_2454«Ніякі новітні технології не можуть бути безальтернативними. Кожний громадянин має право обирати ту чи іншу систему обліку. У разі прийняття громадянином нових технологій збору та обробки його персональних даних, він має отримати вільний доступ до електронних реєстрів аби знати ким і як ці данні використовуються. У разі неприйняття громадянином таких технологій, держава має забезпечити йому рівні права з іншими членами суспільства. Людина не може позбавлятися прав чи втрачати доступ до тих чи інших послуг у разі відмови від новітніх технологій обліку», – підкреслив митрополит Антоній.

Уявлення, що печатка антихриста може бути поставлена проти волі, Церква кваліфікувала як марновірство

За слоphoca_thumb_l_img_2458вами керуючого справами УПЦ, ще наприкінці 90-х років, з появою перших електронних систем документообігу та обліку громадян, почали ширитись перші побоювання.

«Адже всі ці явища багатьма сприймалися як ознаки останніх часів та наближення кінця світу. Однак в 2000 році Церква оприлюднила заяву в якій закликала пастирів та парафіян зберігати християнську тверезість думки. Церква наголошувала, що не варто боятись зовнішніх символів та знаків, адже ніякі спокуси ворога душ людських не в змозі перемогти благодаті Божої. Ніщо та ніхто не в змозі похитнути віру людини, якщо вона воістину перебуває з Христом і долучається до церковних Таїнств. А уявлення про те, що печатка антихриста може бути поставлена людині проти її волі, Церква кваліфікувала як марновірство, адже ніякий зовнішній знак не порушує духовного здоров’я людини, якщо не стає наслідком свідомої зради Христу та попрання віри», – підкреслив митрополит Антоній.

Закон гарантує право на відмову від використання документів з безконтактними електронними носіями

phoca_thumb_l_img_2474Разом із тим, було зазначено, що держава підтримує діалог з Церквою з вказаного питання, пропонуючи альтернативи новим технологіям засобів обліку громадян. «Закон гарантує кожному громадянину право на відмову як від використання документів з безконтактними електронними носіями, так і від внесення персональної інформації на такі носії», – підсумував митрополит Антоній.

Згідно закону, якщо людина не бажає отримувати документи з безконтактним електронним носієм та залишати свої відбитки пальців, вона повинна подати відповідну заяву до органів виконавчої влади. Після задоволення заяви громадянин отримає документ, що не містить безконтактного електронного носія.

Як повідомлялося раніше, у квітні цього року Священний Синод Української Православної Церкви направив звернення (Журнал №13) до президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана і голови Верховної Ради Андрія Парубія, в якому висловлювалось прохання дотримуватися при впровадженні будь-яких ідентифікаторів принципів добровільності і альтернативності, які передбачають можливість вибору традиційних методів посвідчення особи.

Фото КДАіС

Просмотров: 510

Залишити відповідь