Представники УПЦ взяли участь в круглому столі у Верховній раді з приводу законодавчого врегулювання релігійної сфери України

За результатами зустрічі була прийнята резолюція.

8 вересня 2016 року у конференц-залі Верховної Ради України відбувся круглий стіл на тему «Законодавче регулювання релігійної сфери України: актуальні проблеми та виклики» за участю народних депутатів України.

У заході взяли також участь голова Синодального Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент, голова Інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії єпископ Васильківський Миколай, голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, представники інших релігійних конфесій, політологи, релігійні експерти та представники ЗМІ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У ході засідання відбулося обговорення резонансних законодавчих ініціатив, які стосуються релігійних організацій та свободи віросповідання — законопроект 4128 «Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” (щодо зміни релігійними громадами підлеглості)» та законопроект 4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором», а також пов’язаних з ними викликів.

Учасники круглого столу відзначили, що законопроект 4128 суперечить релігійній практиці багатьох конфесій, а його прийняття відкриє дорогу для масштабного рейдерства майна, яке належить релігійним організаціям.

Що ж до положень законопроекту 4511, то вони створюють прецедент, коли  органи державної влади фактично на власний розсуд змінюватимуть статус релігійних організацій. Наслідком такої ситуації можуть стати обмеження прав або навіть заборона тих чи інших конфесій.

Учасники круглого столу ухвалили за результатами заходу резолюцію, в якій звернулися до народних депутатів України, депутатських фракцій та груп з низкою пропозицій.

Вони закликали «не підтримувати законопроекти 4128 та 4511 як такі, що обмежують фундаментальне право на свободу світогляду і віросповідання, створюють умови для дискримінації релігійних організацій України  та захоплення їхнього майна, розділяють громадян України за релігійною ознакою».

Представники експертного середовища та громадськості звернулися з пропозицією забезпечити ефективну взаємодію народних депутатів України з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій з питань розроблення та розгляду законодавчих ініціатив, які стосуються релігійних організацій та свободи віросповідання, дотримуватися практики узгодження з нею відповідних законопроектів.

Народних депутатів також закликали в подальшому не допускати розгляду законопроектів, що стосуються релігійної сфери, ухвалення яких здатне призвести до нових конфліктів у релігійному середовищі та суспільному житті України, негативно позначитися на міжнародному іміджі нашої держави.

Просмотров: 1031

Залишити відповідь