На конференції ОБСЄ у Варшаві активно обговорювалася проблема порушення прав віруючих УПЦ

Представники УПЦ виступили з доповідями на пленарному засіданні та під час окремих обговорень

26 і 27 вересня 2016 року на конференції ОБСЄ Human dimension implementation meeting у Варшаві активно обговорювалася проблема порушень прав і свобод віруючих Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

dsc_2713-2Делегація УПЦ у складі заступника голови ВЗЦЗ протоієрея Миколая Данилевича, глави Юридичного відділу Київської Митрополії протоієрея Олександра Бахова взяла участь у низці заходів, присвячених боротьбі з дискримінацією за релігійною ознакою.

Зокрема, представники УПЦ виступили з доповідями на загальному пленарному засіданні конференції.

У виступах було повідомлено про наявність великої кількості порушень прав віруючих Української Православної Церкви протягом 2015-2016 років, зокрема про силові захоплення храмів, які часто супроводжуються вчиненням таких правопорушень як пошкодження майна, напади на віруючих та представників ЗМІ, офіційних представників ОБСЄ.

Доповідачі висловили занепокоєння фактом відсутності ефективного розслідування справи побиття батальйоном МВС “Тернопіль” віруючих УПЦ с. Катеринівка. Наразі вже протягом року слідство не змогло притягнути до відповідальності жодну особу, винну у перевищенні застосування сили відносно учасників мирного заходу УПЦ.

Враховуючи те, що у багатьох випадках працівники поліції не затримують винних у насиллі осіб і не проводять ефективних розслідувань, громади УПЦ вже спрямували більше 20 скарг до Ради із прав людини ООН, спеціальному доповідачу ООН із свободи совісті та релігії, до Європейського суду із прав людини, у інші міжнародні організації. Також було повідомлено про спроби прийняття в Україні законопроектів 4128 та 4511, які не відповідають міжнародним стандартам та мають дискримінаційний характер по відношенню не тільки до УПЦ, але й до інших конфесій.

dsc_2683-2Також за участю представника Тернопільської єпархії ігумена Геронтія (Галія), правозахисника, члена ради директорів Human Rights Advocacy Олега Денисова, директора Департаменту із питань релігії Міністерства культури України А. Юраша, інших учасників делегації держави Україна, представників різних правозахисних організацій, експертів, громадських та релігійних діячів відбулося окреме обговорення теми порушень прав і свобод віруючих Української Православної Церкви.

За підсумками обговорення було констатовано факт наявності масових порушень прав віруючих УПЦ. Державі Україна і ОБСЄ було запропоновано вжити заходів для прийняття в Україні спеціального законодавства для боротьби з риторикою і злочинами на ґрунті ненависті. Одночасно, зареєстровані у Верховній Раді законопректи 4128 та 4511, що дозволяють розмивати повноваження органів управління релігійних громад і встановлюють спеціальний статус для конфесій, були піддані критиці як невідповідні стандартам міжнародного права.

Нагадаємо, минулого тижня спікери УПЦ поінформували іноземних дипломатів поінформували про порушення прав віруючих.

Просмотров: 543

Залишити відповідь