Спікери УПЦ поінформували громадськість про небезпеку прийняття законопроекту №4128 (оновлено, відео)

5 жовтня 2016 року в інформаційному агентстві «Українські новини» відбулася прес-конференція на тему: «Небезпека для релігійної спільноти України: чому Церкви просять депутатів не голосувати за законопроект 4128». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

На заході були присутні голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, а також представники ЗМІ.

Спікери відзначили, що прийняття змін, запропонованих у законопроекті, передбачає втручання держави в діяльність релігійних громад, а також може сприяти рейдерському захопленню майна релігійних громад і призвести до створення нових конфліктів та розпалювання релігійної ворожнечі.

Зокрема, голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов повідомив про те, що законопроектом пропонується внести зміни в статтю 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості). Ним пропонується запровадити процедуру зміни підлеглості релігійних громад шляхом порушення принципу автономності релігійної спільноти та втручанням у діяльність релігійних громад, яке полягає в тому, що держава, а не релігійні об`єднання, встановлює вимоги, за якими особа може стати членом релігійної спільноти. Відповідно, це порушує статтю 9 Європейської конвенції з прав людини та не відповідає практиці Європейського суду.

«Якщо взяти західну Україну, то ми можемо спостерігати, що в одному населеному пункті можуть існувати одночасно релігійні громади і УПЦ, і «УПЦ КП», і УАПЦ, і УГКЦ, і РКЦ. Як правило, питання щодо зміни підлеглості якоїсь конкретної релігійної громади, вирішують люди, які належать до різних релігійних громад. При цьому сама релігійна громада, про зміну підлеглості якої йде мова, не приймає будь-яких рішень з цього приводу», — зазначив протоієрей Олександр.

«Законопроект не тільки відкриває можливість законно захоплювати храми, але й встановлює критерії, за якими кожен може стати членом будь-якої релігійної громади, навіть всупереч її вченню», — підкреслив він.

Варто зазначити, що законопроект № 4128 внесений до порядку денного Верховної Ради навіть попри критичний висновок Головного науково-експертного управління українського парламенту. Зокрема експерти звернули увагу на те, що автономність релігійних громад є частиною плюралізму в демократичному суспільстві.

Раніше повідомлялося, що попри шквал критики від експертів і релігійної громадськості, резонансний законопроект №4128 розглянуть у Верховній Раді 6 жовтня у першому читанні.

Фото інформаційного агентства «Українські новини»

Просмотров: 1095

Залишити відповідь