Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив недільну Літургію в кафедральному соборі Харкова (оновлено)

9 жовтня 2016 року, у Неділю 16-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій відвідав з Архіпастирським візитом Харківську єпархію, де очолив урочистості з нагоди 20-річчя відродження Харківської духовної семінарії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

11334644_850686724968768_609142163_n-300x3009 жовтня Свята Церква вшановує пам’ять святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова.

Цього дня Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі міста.

Його Блаженству співслужили митрополит Бєлгородський і Старооскольський Іоанн, митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем, ректор Чернігівського духовного училища митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, ректор Харківської духовної семірарії митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей, ректор Сумської духовної семінарії архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій, голова Учбового комітету УПЦ єпископ Ірпінський Климент, а також духовенство міста.

За урочистим богослужінням Блаженніший владика звернувся до багатотисячної пастви зі словом проповіді.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Літія у день 5-ої річниці кончини митр. Никодима
15 вересня виповнилося 5 років з часу кончини митр. Никодима

Після закінчення богослужіння Блаженніший владика звершив заупокійну літію на могилі першого ректора Харківської духовної семінарії митрополита Никодима (Руснака), що знаходиться в нижньому храмі Свято-Благовіщенського собору.

15 вересня цього року виповнилося 5 років з часу кончини митрополита Никодима (+2011).

Митрополит Никодим (Руснак)
Митрополит Никодим (Руснак)

Митрополит Харківський і Богодухівський Никодим народився 4 квітня 1921 року на Буковині. У 1961 році був рукоположений у сан архієрея і згодом, у 1970 році, призначений архієпископом Харківським і Богодухівським. У 1983-му його служіння продовжилося у Львівській єпархії, проте через шість років він повернувся на Харківську кафедру в сані митрополита. З квітня по 27 травня 1992 року виконував обов’язки Предстоятеля УПЦ. Того ж року очолив Харківський Архієрейський Собор, який Митрополитом Київським і всієї України обрав митрополита Володимира (Сабодана). Трудами митрополита Никодима у 1993 році було відроджене Харківське духовне училище, яке рішенням Священного Синоду УПЦ у 1996 році було реорганізоване в семінарію. Відійшов до Господа 15 вересня 2011 року.

Фото прес-служби Харківської єпархії

Просмотров: 2569

1 коментар

  1. Всего один раз была в этом прекрасном и величественном соборе,но то чувство навсегда останется в моей памяти-словами не возможно передать,на душе такое умиротворение,сильная Благодать Божья незримым потоком исходит от мощей святителей,чувствуешь ее каждой своей клеточкой….

Залишити відповідь